Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel har ett eget vindkraftverk på tomten

/
  • Petri Plüschke har ett litet vindkraftverk på sin gård. ”Det här är ett mindre verk som de som inte har någon el att tillgå kan använda”, säger han.   Foto: Lars-Eye Lyrstrom

Daniel Hödin har ett litet vindkraftverk aktivt hemma på gården på Norderön. Energin använder han till att driva kylen, frysen och några lampor.

– Det kändes kul att testa och slippa vara beroende av ett elbolag. Nu vet jag att min mat alltid håller sig kall för jag är säker på att min kyl och frys fungerar, säger han.

Annons

För ett halvår sedan monterade Daniel Hödin upp ett vindkraftverk på 1000 watt på en åtta meter hög mast.

– Det fungerar bra men det kunde ha varit något större, säger han.

Daniel Hödin har inte utrymme för att bygga fler verk på sin gård men han planerar att bygga en högre mast för att nå ännu mer vind.

– Det blåser i snitt sex sekundmeter här. Det är lite för lite för att vara optimalt. Sju meter per sekund vore perfekt, säger han.

Petri Plüschke har ett företag som utför vindmätningar åt dem som funderar på att investera vindkraftverk.

Han har själv ett litet verk hemma på sin gård i Orrviken. Det är på 500 watt på en sex meter hög mast, vilket är det största som är tillåtet att sätta upp utan att söka bygglov.

– Det här är ett mindre verk som de som inte har någon el att tillgå kan använda, säger Petri Plüschke som har verket för att göra olika tester.

Han undersöker hur mycket det påverkas av kringliggande byggnader och hur mycket energi han kan utvinna.

– Vindkraft är en sund idé. Varför ska vi inte ta tillvara på den energi som finns. Men det behövs väldigt mycket vind för att de som har ett gårdsverk ska kunna spara pengar genom att producera sin egen el, säger Petri Plüschke.

Hans företag har gjort vindmätningar på cirka 40 platser i länet under de senaste två åren.

– Men det är bara på sju, åtta ställen som det kan vara någon idé att gå vidare och montera vindkraftverk, säger han.

Med hjälp av en vindmätare beräknas hur mycket det blåser under en viss period.

För att få säkrare siffror på vad kraftverken skulle kunna ge, jämförs mätperioden med hur det generellt brukar blåsa i närheten av platsen.

Mer läsning

Annons