Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damm, mögel och lukt - miljöbovar på förskolor

/
  • Förskolorna i Östersund har inspekterats. En rad åtgärder måste till för att barnen ska få en optimal miljö. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Mögel, dålig ventilation och dålig städning mötte Östersund kommuns hälso- skyddsinspektörer på förskolorna. En rad åtgärder och uppföljningar ska göra miljön bättre.

Annons
Östersunds kommun har tidigare gjort stickprovstillsyner på förskolor då och då. Men någon tillsyn i den här omfattningen har inte gjorts tidigare. Men nu har det gjorts på samtliga 74 förskolor.
Tillsynen har visat att förskolorna generellt saknar system för egenkontroll. Det är lagstadgat enligt miljöbalken.
- De ska alla ha men förskolorna känner inte till. Orsaken kan vara dålig information. Men ansvaret för egenkontrollen ligger helt och hållet på verksamhetsutövaren, säger Bertil Magnusson, hälso- skyddsinspektör.
Egenkontroll handlar om att säkerställa en bra miljö. Det ska finnas ett dokument som klargör ansvarsfördelning och rutiner för hur klagomål på bristande inomhusmiljö ska hanteras.
- Det handlar om förebyggande arbete. Det är även sådant som berör fastighetsägaren, säger Bertil Magnusson.
- De bästa exemplen hittade jag inom vissa av föräldrakooperativen, säger han.
Städningen var det si och så med på många av förskolorna.
- Spindelnät och damm hängde runt ventilationssystemen, och lampor var dammiga, till exempel. Många vet inte hur ansvarsfördelningen mellan förskolepersonal och städpersonal är, säger Bertil Magnusson.
Kalla golv var också en vanlig brist.
- Det måste föras en dialog om sådant. Många förskolor hade på eget initiativ lagt ut mattor på golvet. Det är inget jag rekommenderar, temperaturen ska vara sådan att det inte ska behövas mattor, säger Bertil Magnusson.
Ventilationssystemen ska besiktas vart annat år, av fastighetsägaren.
- Men det slarvas. Det ska finnas protokoll för besiktningar som lämnas till miljö- och samhällsnämnden, säger Bertil Magnusson.
Dialogen mellan fastighetsägare och verksamhetsutövare måste förbättre konstaterar han.
Vattenläckor som orsakat skador var också en vanlig syn ute på förskolorna.
- Många har funnits länge. Men det funkar ju inte med att bara ställa ut en hink om det läcker i taket, säger Bertil Magnusson.
På vissa förskolor har åtgärder redan vidtagits och arbetet med egenkontroll pågår. Nästa steg i tillsynsprojektet är uppföljning.
- Jag för dialog med flera förskolor som håller på att utarbeta ett egenkontrollprogram. Förskolorna måste få chansen att tänka igenom det. Under nästa år kommer det att följas upp, säger Bertil Magnusson.
Östersunds kommun ska häd- anefter göra regelbunden tillsyn av förskolorna.
- Men hur ofta och hur det ska genomföras är inte bestämt ännu, säger Bertil Magnusson.

Mer läsning

Annons