Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig sortering ger dyr soptaxa i Östersund

Dålig sopsortering gör att Östersundarna betalar dubbelt för sin skräphantering. Förra året skickades 162 lastbilar med brännbart avfall i onödan till Sundsvall.Prislappen för slarvet är över 3,4 miljoner kronor.

Annons

Kommunen har inte ensamt ansvar för sophanteringen. De tar bara hand om brännbart avfall, deponirester och det komposterbara avfallet. Ansvaret för återvinningen av alla förpackningar och tidningar hamnar på det företag eller den organisation som har producerat varan.

– De som säljer sin produkt på marknaden har också ett ansvar för återvinningen av den, säger Ola Skarin, renhållningschef för Östersunds kommun.

Varje vara som säljs i en förpackning är därför belastad med en förpackningsavgift. Det är med den avgiften som återvinningsarbetet finansieras. Redan i affären betalar alltså konsumenten för att förpackningen ska kunna sopsorteras och återvinnas.

När en förpackning inte sorteras utan slängs med övrigt brännbart avfall, den del som kommunen hanterar, betalar konsumenten en gång till för sophanteringen av den produkten.

Ola Skarin säger att under 2010 skickade Östersunds kommun iväg 352 lastbilar med brännbart avfall till Sundsvall.

– Utav dessa var sammanlagt 162 stycken fyllda med förpackningar, alltså sådant avfall som egentligen är producentens ansvar, säger han.

Det motsvarar 46 procent av alla transporter och som alltså hade kunnat tas bort. Men slarv med sopsortering belastar inte bara miljön utan även plånboken.

– Varje ton som vi kör till Sundsvall kostar ungefär 700 kronor och varje lastbil lastas med mellan 30 och 32 ton, säger Ola Skarin.

162 lastbilar lastade med 30 ton, som vardera kostar 700 kronor innebär en kostnad på 3 402 000 kronor.

– Sophanteringen betalas ju inte med skattepengar utan med avgifter. Alla som har sopabonnemang skulle alltså kunna spara, säger Ola Skarin.

Bortsett från en tillfällig förbättring under 2009, har Östersundarna varit lika slarviga med sorteringen av förpackningar de senaste fyra åren.

– Det var lågkonjunktur 2009, så jag tror att vi konsumerade mindre generellt då, säger Ola Skarin.

Mer läsning

Annons