Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig ekonomi kan sinka nya fängelset

/
  • Det är fortfarande osäkert om bygget av ett nytt fängelse i Östersund blir av. Foto: Kriminalvården

Det är fortfarande osäkert om det blir något fängelsebygge i Östersund. Regeringen har inte lämnat något definitivt besked om pengar till bygget och det kärva ekonomiska läget kan försämra förutsättningarna.

Annons

Kriminalvården räknade tidigare i år med att bygget av det nya fängelset i Östersund skulle påbörjas under våren 2009.

Alla förberedelser är klara sedan flera månader och det statliga bostadsbolaget Specialfastigheter AB har fått uppdraget att bygga, äga och hyra ut fängelset till Kriminalvården.

Men regeringen måste godkänna och skriva under hyreskontraktet innan fängelsebygget kan påbörjas. Justitiedepartementet har haft ärendet på sitt bord sedan i början av juni men ännu inte lämnat något besked i frågan. I samband med ett eventuellt godkännande av hyreskontraktet så måste Kriminalvården också få klartecken för den miljardsatsning som fängelset i Östersund innebär.

– Det är ju väl känt sedan länge vad vi behöver för att bygga men det är dåliga tider och det kanske är så att regeringen funderar lite extra på hur de ska göra, säger Kriminalvårdens informationschef, Anne Marie Dahlgren.

Hon berättar att Kriminalvården inte har fått några indikationer från justitiedepartementet när det gäller beslutet men misstänker att det kan dröja ända fram till höstens budgetproposition innan det blir något besked. Det innebär i så fall att fängelsebygget försenas ytterligare.

– Varje dag beslutet dröjer så försenas bygget, konstaterar Anne Marie Dahlgren.

Att fängelsebygget inte kommit igång gör också att Kriminalvården räknar med att få likviditetsproblem under året och att en del av problematiken kan kopplas just till förseningarna av Östersundsfängelset.

Justitieministerns pressekreterare uppgav till LT för ett par veckor sedan att ärendet var under utredning men kunde inte lämna något besked om när regeringen väntas fatta beslut i frågan.

Mer läsning

Annons