Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig arbetsmiljö på vuxenpsyk

Arbetsmiljön på vuxenpsykiatrin i länet har fått hård kritik. Nu tar arbetsmiljöverket tillsammans med landstingshälsan krafttag för att förbättra situationen för de anställda.

Annons
– Vi fick höra från skydds-ombud, medarbetare och chefshåll att det inte var en bra arbetsmiljö på vuxenpsykiatrin i Östersund, säger Johnny Jonasson på arbetsmiljöverket.
Problemen handlar om arbetsbelastningen och samarbetet mellan medarbetarna på vuxenpsykiatriska mottagningen i Östersund, tekniska frågor som larm och lås på dörrarna är det däremot inget fel på.
När arbetsmiljöverket fick vetskap om situationen så hade redan landstingshälsan inlett en utredning.
– Det är ett långsiktigt arbete där landstingshälsan håller i själva processen med att jobba fram rutinerna och rapporterar av till oss hur det går varje månad, säger Johnny Jonasson.
Precis som på många andra håll i landet finns varken önskvärda resurser eller den personal som skulle behövas. Att det finns vakanser på viktiga punkter leder till en högre belastning för personalen.
– Ytterst handlar det om säkerhet, både för perso- nalen men också patienterna, säger Johnny Jonasson.
Sveriges kommuner och landsting har tillsammans med Sveriges läkarförbund nyligen gjort en enkät bland landets alla psykiatriker.
– Psykiatrin är kraftigt underbemannad vilket drabbar redan utsatta patienter. Dessutom trivs många psykiatriker mycket dåligt med sitt arbete vilket gör det än svårare att rekrytera fler, säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande för läkarförbundet.
Sedan i början av oktober så har vuxenpsykiatrin i Jämtland en ny verksamhetsområdeschef. Det är Håkan Gadd som närmast kommer från institutet för tillväxtpolitiska studier som har tagit över efter Solveig Nilsson.
– Arbetsmiljön är en viktig fråga som jag tar på stort allvar. Allt är inte dåligt men psykiatrin har för låga resultat på några punkter och vi måste fokusera åtgärderna under det kommande året. Det här måste alla vara överens om hur vi ska lösa, säger Håkan Gadd.
Förbättringsarbetet är långsiktigt och kommer enligt Johnny Jonasson att fortsätta under flera år.

Mer läsning

Annons