Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att räkna fåglar

/

Snart är det åter tid att spana in de vingförsedda vännerna utanför husknuten. För den 23–26 januari är det dags för "Räkna vinterfåglar inpå knuten".

Annons

För fjärde året i rad är det dags för den nationella fågelräkningshelgen som Sveriges ornitologiska förening arrangerar. Och i år är perioden utökad med en intilliggande fredag samt måndag för att uppmuntra skol- och dagisbarn att kunna delta.
I fjol var det talgoxen som var den vanligaste besökaren vid svenskarnas husknutar. Men i övrigt beskrivs 2008 som ett magert fågelår. Av de 30 fågelarter som vanligtvis brukar besöka fågelborden hade då 18 arter minskat i antal.
Bara fyra arter ökade under fjolåret. Det var blåmes, talgoxe, grönfink och större hackspett. Den sistnämnda ökade mest, med 32 procent.
Fågelräkningen går till så att man uppmanas spana ut vid fågelbordet exempelvis under en timme under räkningsperioden, detta för att undvika att räkna vissa fåglar dubbelt. Sedan noterar man det högsta sammanlagda antalet individer av en art som kommit på besök.
De som har internettillgång kan skriva i sina observationer löpande under räkningshelgen på Sveriges ornitologiska förenings hemsida: www.sofnet.org.
För andra har föreningen blanketter som får fyllas i och skickas in i efterhand.

Mer läsning

Annons