Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att återgå till vardagsrutinerna

/
  • Tillbaka till jobbet betyder tillbaka till               vardagsrutinerna för Daniel Hjalmarsson på brandkåren. För honom betyder det övningar mest varje dag för att hålla ”brandsläckarformen” i bästa form. Foto: Håkan Luthman
  • Emma Glantz tar emot besökare till Folkhälsoinstitutet. Hon har semestrat ordentligt. ”Jag har varit i Polen. Jag och min kille tog en billig resa dit. Sedan har jag Yrat”, säger hon.

Den här veckan återvänder många jämtlänningar till jobbet efter flera veckor av semester. Utvilade och pigga på att arbeta är meningen. Länstidningen åkte runt på några olika arbetsplatser och kollade hur det står till med arbetslusten egentligen.

Annons

Veckorna i frihet är slut. Det börjar bli dags för många att återvända till jobbet efter semestern. Något som kan innebära en del vånda för en och annan.

– Semestern är så annorlunda mot livet på jobbet. För en del är det en påminnelse om att saker skulle kunna vara annorlunda, säger Gunnar Aronsson, professor i psykologi vid Stockholms universitet, till TT.

Men samtidigt får en tids bortavaro från arbetsplatsen oss att tänka lite större och friare, påpekar han.

– De dagliga problemen är inte så nära. Tiden direkt efter semestrarna är ett bra tillfälle att prata om jobbet på ett annorlunda sätt, säger Gunnar Aronsson.

Han råder arbetsgivarna att ta tillvara de anställdas öppnare sinnelag efter sommarledigheten och försöka hitta lämpliga former för att fånga upp kreativiteten.

Men kanske inte just under de dagar då de flesta återvänder, utan någon vecka senare.

– Många förskjuter dygnsrytmen två–tre timmar under semestern. Därför kan de första dagarna på jobbet vara slitsamma, säger Gunnar Aronsson.

På Folkhälsoinstitutet är det fortfarande många som är på semester. I receptionen sitter Emma Glantz som började jobba i måndags.

Någon ångest för att semestern är slut har hon inte. Kanske beroende på att Emma Glantz knappt hinner börja jobbet igen innan hon ska sluta.

– Det var lätt att gå upp i morse. Jag ska sluta här om två veckor. Då ska jag börja polishögskolan i Umeå. Så det var inga problem, säger hon.

På Östersunds brandstation gör nyblivne pappan och brandmannen Daniel Hjalmarsson sina första dagar efter en fyra veckors lång semester. Han har haft fullt upp.

– Jag har tagit hand om min nyfödde son och så har jag renoverat villan, säger han.

Daniel Hjalmarsson är nöjd med att vara tillbaka på jobbet. Men semestern är viktig.

– Jag känner mig utvilad. Det blir en nystart att komma tillbaka från semestern. Man känner sig hungrig på jobbet igen, säger han.

Inne i en av stans klädbutiker står Jeanette Larsson. Hon är också tillbaka från semestern. Precis som för Daniel Hjalmarsson är semesterdagarna betydelsefulla för henne.

– Jag har rest med familjen till Mallorca. Sedan har vi varit på Öland och i Småland. Det betyder mycket att få vara med familjen, säger hon.

Mer läsning

Annons