Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagboksanteckningar används i utredning

"Ibland kan livet kännas så oerhört tungt... som i dag…" står det i dagboksanteckningarna som sambon till den polisman som nu åtalats misstänkt för grov kvinnofridskränkning skrivit.

Annons
Utdraget är från september 2005 och mannen har varit hemma under helgen och ska ge sig av. Sambon vill kramas och ta vara på stunden innan han far. Men mannen blir stressad och situationen slutar med att han enligt dagboksanteckningarna höjer rösten och tar tag i hennes nacke och trycker till hårt.
"Blir så arg på X, hans argsinta humör skrämmer alla omkring sig. Råkar man säga minsta lilla emot eller på fel sätt tar det hus i helvete."
Hon tycker trots allt synd om honom. "Det är som om han inte har kontroll eller som om han måste ladda ur. Snälla… sök hjälp för detta." Skriver hon.
Förhållandet mellan de två har då varat i tre år. Och i polisens förundersökning märks att redan från början har relationen varit turbulent med diskussioner mellan dem som har urartat till olika former av slag mot kvinnan.
Vid häktningsförhandlingarna tidigare i november beslutades dock att de fall av misshandel som skett före år 2003 ska preskriberas.
Ett tillfälle som dock tas upp i åtalet är då paret har ätit mat och druckit vin hemma hos några vänner. Kvällen urartar i ett gräl mellan dem inne på toaletten. Det slutar med kvinnan på något sätt far in i badkaret, följt av att mannen biter kvinnan i näsan så hon måste uppsöka akuten dagen därpå.
Incidenterna mellan paret fortsatte sedan av och till, ända tills dess kvinnan nu i somras tog kontakt med Kvinnojouren för hjälp, vilket nu lett till det åtal som väcktes mot polismannen.
Flera bekanta till kvinnan vittnar i förhör om att de känt till att de bråkade ofta samt att de förstått att han slagit henne.
Samtidigt är detta något polismannens nära vänner inte känner igen: "Jag har aldrig under de 30 år jag har känt X sett honom vara aggressiv, alltså inte ens mot oss kompisar på skoj liksom", säger en bekant i ett vittnesförhör.
Den 3 december inleds rättegången mot polismannen.

Mer läsning

Annons