Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CUF vill ge eleverna mer inflytande i skolan

/
  • 200 unga centerpartister finns på plats i Östersund när ungdomsförbundet har stämma. De passar också på att fira sitt 90-årsjubileum.Foto: Håkan Luthman
  • Linnea Svensson är distriktsordförande i Jämtland/ Härjedalen, som i dagsläget har cirka 80 medlemmar.– Fler och fler går med och det märks att det blir fler som vill vara aktiva och engagera sig, säger hon.

Centerpartiets ungdomsförbund har stämma i Östersund under maj månads tre första dagar. Utbildning och frågor om grundlagsförfattningen är två stora ämnen som förbundet fokuserar på.

Annons

Cuf vill flytta fokus i skolvärden genom att eleverna ska få mer inflytande i skolan.

– Eleverna fått mindre att säga till om, säger Magnus Andersson, förbundsordförande.

– Vi vill att bra lärare ska premieras och att det måste vara möjligt att dåliga lärare inte får jobba kvar. De senaste tio åren får elever vara med vid anställningar av ny personal och det vill vi se mer av, säger han.

Cuf vill också att kärnämnena i skolan slopas.

– Som det är idag kan man komma vidare i skolan bara man har godkänt i kärnämnena, matte, engelska och svenska och inte i något mer ämne, säger Magnus Andersson.

Ungdomsförbundet är emot den nya FRA-lagen.

– Vi tycker att den strider mot grundlagen. Vi vill att nya lagar ska provas mot grundlagen, säger Magnus Andersson.

På stämman beslutades att arbeta för att upphovsrätten bör sänkas från 70 år efter upphovsrättsmannens död till tio år efter att verket skapats. De beslutade också att fortsätta vara för fri nedladdning för privat bruk på internet.

Miljöfrågor, kommande EU-val och riksdagsvalet 2010 finns också med på dagordningen under stämman.

Stämman beslutade bland annat att ställa sig till positiva till GMO genetiskt modifierade organismer i livsmedelsbranschen.

– GMO är en möjlighet som kan göra att människor i fattigare delar av världen kan klara sig på de grödor de producerar och vi kan utvinna energi som kan rädda klimatet. GMO är inte hela lösningen, men det kan vara en del i att göra världen lite bättre, säger Magnus Andersson, Förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund

 

Mer läsning

Annons