Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cityledaren: Nu ska handeln i Sundsvall få en rejäl match

/

I butiksgallerian Kärnan fräschas lokalerna upp rejält. Det nya Stortorget hoppas kunna sprida glans till den delen av centrum. Och hela handelsutvecklingen följer den plan som gemensamt tagits fram av aktörerna i stan.

Annons

Även i Mittpunktens grannfastighet Kärnan pågår en omfattande renovering för att skapa en attraktivare handelsplats.

Bland annat ses golv, tak och ventilation över. Behovet av upprustning har varit stort, säger Annette Lindow, centrumledare för gallerian Kärnan.

– Men vi har haft en stor omsättning på hyresvärdar tidigare.

I dag är det Norrvidden/Fabös som äger huset. Och nya hyresgäster är på gång till de kvadratmeter som ännu inte är fyllda.

– Jag vet att förhandlingar är pågår men det är inte helt klart än, säger Annette Lindow.

Fabös är även hyresvärd till den närliggande Victoriagallerian där klädbutiken MQ nu flyttar ut, och Peter Boström, marknadsområdeschef på Fabös, meddelar att en ny butik snart flyttar in. Men än så länge kan han inte gå ut med vilken det är.

Den utveckling som nu sker med handeln i Östersund är ett resultat av en medveten strategi som Svensk handel och de olika aktörerna i centrum tog fram för några år sedan. Handlingsplanen togs fram efter det att ett externt företag gjort en omfattande utredning över vilka möjligheter som fanns, berättar Annette Lindow.

Rickard Hallström, cityledare för City Östersund, den sammanslutning som är en del av strategin, är också mycket positiv till den rådande utvecklingen.

– Det känns suveränt. Det är kul att fastighetsägarna gjort de här satsningarna. Och jag hoppas att fler kan ta efter.

Ser du någon risk för överetablering?

– Nej. Det är inte riktigt samma typ av utveckling som sker här, säger han och jämför med den jätteexpansion som pågått i Sundsvall för något år sedan, där det om- och utbyggda Birsta köpcentrum nu inte riktigt fyller ut kostymen.

Annette Lindow påpekar att Sundsvalls problem varit att Birsta inneburit många dubbeletableringar.

– Det problemet har vi inte här. Den utveckling som sker här är bara en fördel och ser man till konkurrensen mellan Mittpunkten och Kärnan så ser jag inte det som ett hot.

– Jag tror vi kommer dra åt varandra, säger hon och jämför med hur HM och Kapp-Ahl ständigt etablerat sig nära varandra.

Vad är det som lockar många stora butiker till länet nu?

– När det gäller de stora kedjorna så är de väldigt noggranna med att ha rätt lokaler och först när de finns kommer de hit, säger Rickard Hallström.

Förutom den upprustning som sker vid Kärnan och Mittpunkten ser Rickard Hallström mycket fram emot när det ombyggda Stortorget är klart.

– Jag tror det blir jäkligt bra där, det märktes under Yran när staketen togs bort vilket liv det blev.

– Det blir bättre balans på centrumhandeln då och stärker Storgatans läge också, spår han.

Mer läsning

Annons