Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkus Scott siktar mot nya höjder under helgens comeback

/
  • Trots mängder av uppträdanden och upp till 300 resdagar per år tog Robin Valencia sig tid för att medverka i Cirkus Scott comebackföreställning i Östersund. ”Det här är mitt första besök i Sverige. Det är otroligt vackert här”, säger hon. Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Det finns sex mänskliga kanonkulor i världen. I helgen uppträder en av dem i Östersund när Cirkus Scott gör comeback efter sex års uppehåll. – Det känns som att bli överkörd av en lastbil varje gång jag skjuts upp, säger Robin Valencia.

Annons

Historien om den mänskliga kanonkulan Robin Valencia börjar med hennes farbror David Smith.

Farbrodern, med en bakgrund som gymnast, undervisade i matematik på ett amerikanskt universitet när idén att kombinera sina båda passioner föddes. Hemma i källaren började han bygga en kanon för att en dag kunna skjuta i väg sig själv.

Projektet lyckades till slut och i dag är den 61-åriga David Smith en i det närmaste pensionerad kanonkula.

– Han uppträder en gång per år numera. Då är det alltid för att slå ett nytt höjdvärldsrekord, nu är han uppe i 201 feet (drygt 60 meter), säger Robin som tillsammans med en kusin axlat manteln i familjen.

– Första gången jag testade att bli ivägskjuten var när jag var i 20-årsåldern. Självklart var jag rädd, varenda muskel i min kropp var spänd och efteråt ville jag aldrig göra om det igen, säger hon.

Rädslan sitter fortfarande kvar inför varje uppträdande.

Kanske inte särskilt konstigt. Varje gång Robin skjuts upp i luften med sin kanon genereras krafter som påverkar hennes kropp i upp till 6G, på gränsen för vad en vanlig person kan klara av utan att tappa medvetandet.

– Det känns som att bli överkörd av en lastbil. Därför gör jag aldrig det här om jag inte får betalt för det, säger hon och ler.

– Jag tränar aldrig på att bli uppskjuten, det är helt enkelt för smärtsamt. De inre organen tar enormt mycket stryk varje gång jag uppträder.

Robins man Ignacio, som tillsammans med parets två döttrar brukar resa med sin fru på hennes uppträdanden runt världen, är ingenjör och har byggt den kanon som används vid varje föreställning.

Kanonen, som är helt anpassad efter Robins mått och dessutom den allra minsta för ändamålet som existerar i världen, laddas med krut inför varje användande och med hjälp av en hemlig mekanism inuti skjuts ”kanonkulan” i väg.

– Jämför jag med min kusins kanon är hennes nästan som en mjuk säng. Den här är gjord med en smal pipa som passar mig precis och skapar ett väldigt tryck när den avlossas.

Vid helgens föreställningar på Jämtkraft Arena kommer Robin Valencia göra ett försök att bli skjuten 30 meter upp i luften, en höjd som ingen kvinna tidigare nått.

Robert Bronett, som är Cirkus Scotts direktör, är oerhört glad över att kunna presentera en sådan akt i Östersund.

– Att göra ett sådant uppträdande, där inga skyddsanordningar finns, är en av de farligaste sakerna man kan göra. Det kräver en duktig atlet och en extremt fokuserad person, säger han.

– Robin är en riktig världsartist och jag är lycklig över att hon ville komma hit och göra sitt första uppträdande någonsin i Sverige, trots att hon egentligen är fullbokad under en lång tid framöver.

Fotnot: På videosajten youtube.com finns ett flertal videos med mänskliga kanonkulor. Sök på ”Robin Valencia” eller ”David Smith” i kombination med ”human cannonball” för att se exempel på vad som väntar på Jämtkraft Arena i helgen.

Mer läsning

Annons