Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christer Siwertsson: Det är reglerna som majoriteten beslutat som är orsaken

Ersättningssystemet måste ändras så tillräckligt mycket pengar följer med patienten till den hälsocentral de väljer.

– Det beslutet måste vi politiker fatta, det är bara vi som kan rätta till det.

Annons

Det säger oppositionsrådet i landstinget Christer Siwertsson (M) som ska träffa hälsovalskansliet och personalen på Zätagränd inom kort.

– Genom vårdvalet så kan folk välja och de har valt Zätagränd. Varje person är också värd en slant som det tar med sig till den hälsocentral som de valt. Men uppenbarligen så räcker inte pengarna till, säger han. De måste anställa fler för att klara av anstormningen.

Eftersom det finns vakanser i dag tror Christer Siwertsson att det blir dyrare med stafettläkare och då räcker inte pengarna.

Nu har Arbetsmiljöverket sagt att det här inte går längre.

– Det är majoriteten i landstinget som har bestämt hur hälsovalet ska gå till att reglerna ska vara som de är. De har bestämt detta för att de inte tycker om vårdvalet, menar Christer Siwertsson.

– De sätter sig upp mot beslut fattade av Sveriges riksdag, som jag ser det. De försöker mildra effekterna av det som var meningen och skapar regler som gör att det blir näst intill omöjligt.

Nu tänker Christer Siwertsson träffa hälsovalskansliters personal och dem på Zätagränd för att försöka se till att de får de resurser som behövs för att ta emot patienterna.

• Personalen på Zätagränd har begynnande ohälsa på grund av den rådandesituationen?

– Det är inte vårdvalet som rår för det, utan de regler som majoriteten i det här landstinget har skapat.

Han menar att om patienter vill lista sig på Zätagränd då följer pengarna med, men det räcker inte. Då måste det lösas på något sätt.

– Det går att omfördela resurserna mellan hälsocentralerna för att möte anstormningen. Så kan man visst göra.

– Landstinget har satt en låg ersättning per patient av den anledningen att de är rädd för privata aktörer. Det är för att hålla tillbaka dem. Majoriteten gillar inte vårdvalet, att folk ska få välja själv.

Mer läsning

Annons