Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockökning av misshandlade barn

Misshandel av barn gör många illa berörda. Siffror visar att antalet anmälningar mer än fördubblats över en tioårsperiod.

Annons

Statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar en ökning med mer än 100 procent av antalet anmälningar om barnmisshandel under en tioårsperiod.

Från 43 anmälningar 1998 till 111 anmälningar 2007.

Inspektör Hans Lundstedt är utredare av brott mot barn hos Jämtlandspolisen. Han tror att det ökade antalet anmälningar är en kombination av två saker.

– Det brukas ges två förklaringar till att antalet anmälningar ökat. Dels så är det att misshandel av barn har blivit vanligare. Men dels också att mörkertalet har minskat. Att fler faktiskt anmäler idag än tidigare, säger han.

Hans Lundstedt påminner också om att statistiken inte bara gäller vuxnas våld mot barn.

– Statistiken innehåller även när det är ett barn som misshandlar. Det kan vara bråk på skolgården eller något bråk på stan. Då hamnar det också i den här statistiken, säger han.

En ytterligare förklaring som Hans Lundstedt ger är att misshandel av barn har fått större uppmärksamhet av både myndigheter och media.

– En bit in på 2000-talet så blev det uppmärksammat. Det fokuserades inte bara på sexuellt utnyttjande av barn, säger han.

Vad ska ett barn som får stryk göra?

– Det är inte är tillåtet att slå barn. Barn som råkar ut för det måste försöka hitta någon lärare eller annan vuxen som de kan berätta för vad som hänt. Man ska också komma ihåg att myndigheter har ett anmälningsansvar. Vi poliser har skyldighet att anmäla om vi misstänker att ett barn blir misshandlat.

Vad säger du till de barn som får stryk i hemmet men är orolig för att deras föräldrar ska åka i fängelse?

– Man åker i fängelse om man misshandlar ett barn. Så är det ju. Straffskalan för barnmisshandel innefattar fängelse. Men de som misshandlar behöver ju också hjälp att sluta.

Hans Lundstedt tycker att det är viktigt att förstå vilken jobbig situation det är för barn som får stryk.

– Den som slår kan ofta vara någon som man tycker om å ena sidan. Å andra sidan är det viktigt att man ställer saker till rätta. Att vi får möjlighet att hjälpa, säger han.

Statistiken visar att det görs fler anmälningar om barn som blir misshandlade. Att den publiceras tror Hans Lundstedt kan åstadkomma en viktig sak.

Att barn som får stryk förstår att andra också är med om samma sak.

– Det är viktigt att förmedla det till de här barnen. För det är ofta så att de här barnen känner sig väldigt ensamma, säger Hans Lundstedt.

Mer läsning

Annons