Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockhöjning av taxeringsvärdena

/

När de nya taxeringsvärdena kom med posten förra veckan fick många markägare en smärre chock. I en del fall har taxeringsvärdet höjts upp till 1 000 procent från förra taxeringen 2006.

Annons
- För mig blev det en fullkomligt orimlig höjning som inte har något med de faktiska förhållandena att göra.
Det säger Anders Leidnert från Frösön, som har fått sitt fritidshus upptaxerat med 428 procent.
Leidnert förstår inte vad taxeringsmyndigheten har fått de nya siffrorna ifrån. I hans fall så handlar det om familjens fritidshus, som visserligen ligger på en ö 50 meter ut från Frösöns strand, men det har inga bekvämligheter.
- Vi har ingen väg, inget vatten och avlopp eller el och huset har en enkel standard, men eftersom vi har egen strand så verkar det vara den som räknas, inget annat.
Vid förra taxeringen 2006 var Leidnerts fritidshus taxerat till 140 000 kronor. Nu vid den nya höjningen var bara tomten taxerad till 740 000.
- Jag undrar om det bara är vi på Frösön som fått de här jättehöjningarna eller om det är alla med sommarstugor runt länet som blivit drabbade.
Han funderar också hur det ska gå för alla pensionärer som kanske bara har sin lilla stuga som sitt fritidsintresse och möjlighet att komma ut från sin lägenhet.
- Eftersom fastighetsskatten blir en procent av taxeringsvärdet så blir det en betydande utgift för de som redan har det knapert.
Arne Faxing jobbar som specialist på fastighetstaxeringar vid skatteverket. Han säger att de nya höjningarna inte har skett godtyckligt utan är ett riktvärde, skapat på grund av försäljning av liknande tomter.
- Därför blir de nya taxeringsvärdena mycket högre för de som har hus eller tomter i attraktiva områden som Frösön, Åre eller Norrlands kustområden.
Faxing säger att för en del kan taxeringsvärdet bli 1 000 procent högre än vad de har nu.
Han säger också att fastighetsskatten inte kan bli högre än 6 300 kronor per år, oavsett vad fastigheten är värderad till.
- Men gäller det obebyggda tomter eller tomter med hus som inte har nått värdet 50 000 kronor, då blir skatten en procent av taxeringsvärdet.
På frågan om vad som gäller om fastigheten inte har el, vatten eller väg, som i Anders Leidnerts fall, säger Faxing att man bör fylla i sådana uppgifter på blanketten och skicka tillbaka den till skatteverket.
Faxing säger också att hans eget fritidshus vid Näckten fick ett dubbelt så högt taxeringsvärde än tidigare.
Peter Modigh har också en strandtomt på Frösön. Hans fastighet var tidigare taxerad till 142.000. Med den nya taxeringen är värdet nu 748 000.
- Helt plötsligt blev man miljonär eftersom taxeringen är 75 procent av marknadsvärdet, skrattar han ansträngt.
Modigh tycker att det mest märkliga med den nya taxeringen är, som i hans fall, att fastighetsägaren får betala mer om huset är värt mindre.
- En fullkomligt idiotisk regel som man bara häpnar över hur myndigheten har kommit fram till.

Mer läsning

Annons