Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefsekonom: Kommunerna kan tvingas att höja skatten

/

Höj skatten eller skär i kommunernas verksamheter. Det är de enda vägarna att gå, enligt chefsekonomen på SKL, Clas Olsson, med anledning av finansoron och den kommande lågkonjunkturen.

Annons
- Fler och fler kommuner planerar att höja skatten i takt med att prognosen för 2009 blivit sämre, säger han.
Finanskrisen i landet har inga direkta effekter på kommuner och landsting. Det är snarare den oroliga arbetsmarknaden som börjar sätta kommunernas ekonomi på prov.
- Det faktum att aktierna nu sjunker får ingen omedelbar konsekvens för kommunernas möjlighet att bedriva verksamheten utan det är pengar som man har vid sidan av som man vill ska förränta sig på lång sikt, säger Clas Olsson, chefsekonom på SKL, Sveriges kommuner och landsting, till LT.
I Jämtland planerar landstinget höja skatten med 45 öre och i Strömsund börjar man politiskt att diskutera frågan.
Märker du av att kommuner och landsting i landet flaggar för skattehöjningar?
- När vi började det här året var de dominerade planerna i kommuner och landsting skattesänkningar. Men nu har det vänt så det är sannolikt åtminstone lika många eller fler som planerar att höja skatten i takt med att prognosen för 2009 blivit sämre.
- På landstingssidan är det övervägande skattehöjningar det handlar om nu, fortsätter Clas Olsson.
Vad bör kommunerna tänka på?
- Det viktigaste förberedelsearbetet görs innan en kris. Det är att skaffa ett hyfsat stort överskott i goda tider så att man har något att knapra på. Har du tre till fyra procent av din budgetomslutning i överskott i goda tider klarar du de flesta nedgångar utan att anpassa verksamheterna.
- När man väl är där finns det bara att välja på skattehöjningar eller effektiviseringar i verksamheterna.
Enligt Clas Olsson finns det inga andra intäkter som ger nämnvärt extra pengar i kommunkassorna.
- Avgifter är en blygsam intäktskälla och är dessutom hårt reglerad.
Hur ska staten agera?
- Ska man agera smart gentemot kommunerna ska staten ge ett så tidigt besked som möjligt om vilket statsbidrag man kan tänkas få inför 2010. De besked som lämnats hittills är att man inte får några nya pengar och det betyder att kraven skärps. Då får vi en situation där kommunerna sannolikt måste skära ner i verksamheterna redan 2009 och det är olyckligt för då är det lågkonjunktur för fulla hus här i landet.

Mer läsning

Annons