Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefer på kritiserat LVM-hem slutar och tar timeout

/
  • – Det kommer säkert att ta sin tid men jag bedömer att det finns gott hopp om att det ska bli bra, säger Robert Stenbom, chef för norra regionen inom Statens institutionsstyrelse. Efter kritiken mot Frösö LVM-hem är det nu dags för förändringar i missbruksvården.

Det är aktuellt att rekrytera en ny institutionschef på Frösö LVM-hem. Nuvarande chefen Tuula Liedholm avser att sluta och en chef på avdelningen som fick mest kritik i våras har tagit timeout.

Annons

När Statens Institutionsstyrelse i maj levererade tung kritik mot delar av verksamheten på Frösö LVM-hem ställdes krav på omedelbara åtgärder. Personalen slog tillbaka och hävdade att man utförde arbetsorder enligt de regler som ledningen för institutionen satt upp.

Sedan drygt ett halvår har ett förändringsarbete pågått. Kritiken ska omsättas till en fungerande handlingsplan som leder till tydliga förbättringar i år, är det tänkt.

Vissa frågetecken finns på chefssidan.

Institutionschefen Tuula Liedholm har lagt fram en handlingsplan men är för närvarande sjukskriven. En avdelningschef på avdelning tre som fick mest kritik i våras har tagit timeout.

– Tuula Liedholm har pratat med mig om att hon kommer att sluta under året, säger Robert Stenbom, chef för norra regionen inom Statens institutionsstyrelse.

– Hon förklarade att hon tänkte ge det här jobbet tre år när hon började och bedömer att det har varit mycket lärorikt och stundtals väldigt slitsamt när de åren nu har gått.

Tuula Liedholm förmodas återgå i tjänst nästa månad och stannar tills en ersättare är rekryterad.

– Vad gäller avdelningsföreståndaren på avdelning tre har jag kommit överens med den personen om att ta en timeout.

Enligt Robert Stenbom genomförs timeouten i väntan på att Tuula Liedholm kommer tillbaka och kan hålla ett inplanerat men uppskjutet möte med avdelningschefen.

En institutionschef på ett annat LVM-hem, Harriet Lundefors Oscarsson, har varit inkopplad för att bidra med inventeringsarbete, seminarier och utbildningar inför ”omstarten”.

Hur är läget nu?

– Det har varit en uppföljande tillsyn där det kortfattat konstateras att man är rätt väl på gång med förändringsarbetet, säger Robert Stenbom.

– Jag skulle säga att Frösön är en av de institutioner som är bäst genomgången nu.

Men en rätt lång väg återstår att gå. Under 2009 ska förändringarna genomföras.

– Det kommer säkert att ta sin tid men jag bedömer att det finns gott hopp om att det ska bli bra, säger Robert Stenbom.

Hur ser du på att ni behöver rekrytera en ny institutionschef under tiden som det nya ska implementeras?

– Det finns både för- och nackdelar. Det är svårare för en ny chef att genomföra en handlingsplan som någon annan har tagit fram. Men å andra sidan behöver en ny chef inte ta debatten om historien och det som har varit på samma sätt, konstaterar Robert Stenbom.

En osäkerhetsfaktor för hela LVM-vården generellt sett framöver är att även kommunerna påverkas av finansoron och lågkonjunkturen och räknar om sina budgetar. Hur mycket pengar som finns att köpa LVM-vård för återstår att se.

– Det andra som kan komma att påverka på Frösön är att LVM-hemmet har ett uppdrag åt landstinget när det gäller personer som tas in på tillnyktringsenheten. Landstinget har aviserat att dom ska se över tillnyktringsenheten men något beslut har ännu inte kommit, säger Robert Stenbom.

– Ekonomiskt vore det ett bekymmer att bli av med uppdraget. Verksamhetsmässigt skulle det förenkla tillvaron därför att vi har två uppdrag på samma avdelning med två olika lagstiftningar. Och det är ett bekymmer, hävdar han.

Mer läsning

Annons