Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet: Bygg en ny avgifts- väg mellan Vallsundet och Sanne

Vägtullar kan göra en ny väg mellan Vallsundet och Sanne möjlig.

Det tror Centerpartiet som nu vill att Vägverket ska se över alternativa finansieringar för projektet.

Annons

– En ny väg skulle göra både Östersund och de södra delarna av Bergs kommun ännu mer attraktiva. Jämtland skulle bli mer runt, säger riksdagsledamoten Per Åsling.

En ny vägsträcka ”mellan broarna” finns inte med i det kommande väganslaget. Men Per Åsling tycker ändå att projektet, där 14 kilometer ny väg skulle byggas, är nödvändigt.

I en skrivelse till Vägverkets generaldirektör Lena Erixson föreslår han därför tillsammans med partivännerna Carina Asplund, riksdagskandidat, och Dan-Olov Westberg, vice ordförande i kommunstyrelsen i Berg, att alternativa finansieringsmöjligheter borde ses över och utredas.

– Ett sådant alternativ skulle kunna vara att avgiftsbelägga den nya vägen, säger Per Åsling.

Sist en sådan finansieringslösning tillämpades var när Rödöbron byggdes.

AnnSofie Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd i Östersund, är däremot inte lika positiv till förslaget.

– Kommunstyrelsen i Östersund har inte prioriterat en sådan lösning. Vi är snarare inne på att upprusta den befintliga vägen i så fall, säger Andersson.

Det ökade trafiktrycket är AnnSofie Anderssons främsta argument för att inte bygga om sträckan mellan Vallsundet och Sanne.

– Vi tror att en ny väg skulle innebära mer tung trafik som då skulle köra via Vallsundsbron och in i stan, och det vill vi undvika, säger hon.

Per Åsling har förståelse för Östersunds kommuns argument, men tror att det via den eventuella avgiften skulle vara möjligt att den tunga trafiken även i fortsättningen håller sig på Europaväg 45 och tar sig in i Östersund via Brunflo.

– Dessutom vill jag poängtera att de länsbor som inte vill nyttja vägen fortfarande ska kunna ta den gamla vägen via Orrviken, säger han.

Mer läsning

Annons