Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancersjuka kan få åka till Sundsvall

Sjukhuset i Sundsvall föreslås investera i ytterligare en accelerator vilket kan innebära att många jämtlänningar slipper åka till Umeå för strålbehandling av cancer.

Annons

De fyra landstingen i Norrland antog i torsdags en ny plan för hur cancerpatienter ska strålbehandlas de kommande åren. Ett av förslagen i den nya strålbehandlingsplanen är att placera ytterligare en så kallad accelerator på sjukhuset i Sundsvall. Det skulle i så fall kunna innebära att många patienter från Jämtland kan få åka till Sundsvall för behandling i stället för till Umeå.

Norrlandstingens regionförbund skriver i ett pressmeddelande att alla prognoser pekar på att allt fler människor kommer att insjukna i olika typer av cancersjukdomar och att befolkningen i de nordligaste länen inte utgör något undantag från prognosen. Mot den bakgrunden så har de styrande politikerna bland annat fattat beslutet om den nya acceleratorns placering.

Men frågan är inte helt avgjord. Västernorrlands läns landsting måste nu fatta ett beslut om att investera i en ny accelerator.

Regionförbundet vill notera att Norrlands universitetssjukhus i Umeå även i fortsättningen ska stå för spetskompetens och forskning på området.

 

 

 

Mer läsning

Annons