Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Campingsemester i fjällmiljö lockar turister till länet

Allt fler svenskar campar på vintern. Campare i länet väljer fjäll, skoter- och skidåkning.

Annons

Enligt Sveriges camping- och stugföretagares riksförbund, SCR, har campingföretagare märkt ett ökat intresse för att fira jul eller sportlov i en stuga, husvagn eller husbil.

Det gäller i länet om campingen eller stugbyn ligger i närheten av ett fjäll, har tillgång till skid- eller skoteråkning. Fiske kan också vara ett dragplåster.

– Kön har växt, vi har fullt på vår camping, säger Svenne Persson på Fjällfotens camping i Klövsjö.

– Vi har en fördubbling av husvagnsplatser, vi brukar ha 27, i år har vi 60 så vi har märkt en stor skillnad. Det är många skoteråkare, säger Martin Svensson, Hede camping.

Martin Svensson tror att det ekonomiska läget är orsaken till att många har fått upp ögonen för att campa på vintern.

– De som har råd och tid att ta semester skaffar en husvagn i stället för en stuga. Här kan de stå en hel vinter med husvagnen för samma pris som det kostar att bo i stuga en vecka, säger han.

Ivar Svensson på Svegs camping har märkt av en konstant ökning de tio senaste åren. Dit kommer turister på genomfart antingen på väg till eller från fjällen.

– När det kommer till uthyrning av stugor är det ungefär samma men antalet boende i husvagn har ökat något kopiöst mycket. Det var 40 vagnar i kö innan säsongen och det har vi aldrig haft förut, säger Pernilla Åslund på Vemdalens camping.

Storsjö fjällturism och fiskecamp har dock haft mindre gäster på grund av den stränga kylan.

Lits camping och stugby har stängt på vintern.

– Vi vill inte ha vinteröppet för det lönar sig inte, det är alldeles för liten efterfrågan. Det är ingen som vill campa runt stan eftersom hotellen är så billiga under vintern. Vi har inte ens stugorna öppna campingen måste ligga vid ett fjäll för det är fjällen som lockar, säger Ove Djurberg på Lits camping.

Mer läsning

Annons