Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Campingmordet kan bli norskt

Fallet med den mordmisstänkta norrmannen, som enligt åklagaren ska ha mördat sin sambo på Östersunds camping våren 2007, kan överlämnas till Norge.

Annons

– Det är en möjlighet som finns öppen, säger åklagaren Stig Andersson.

I slutet av augusti kallades den norske mannen till förhandling vid Östersunds tingsrätt där Stig Andersson ställde honom till svars för misstanke om mord alternativt dråp på den norska kvinnan han våren 2007 skulle förlova sig med.

Paret, som var från Trondheim, hade rest till Östersunds camping men där påträffades senare kvinnan död i stugans dusch, blödandes från underlivet.

Läkaren som först undersökte kroppen misstänkte inte mord, och någon rättsmedicinskt undersökning gjordes då inte. Men då det snart framkom att mannen tidigare dömts för att ha drogat och misshandlat en ex-flickvän genom att skära henne i underlivet fattades misstankar om brott.

En obduktion som gjordes visade att kvinnan dött av läkemedelsförgiftning och åklagaren Stig Andersson misstänker i åtalet att mannen medvetet drogat kvinnan på Östersunds camping. Vidare misstänks han för att ha fördröjt räddningsinsatsen så att förgiftningstillståndet inte kunnat hävas.

Han misstänks även för att ha misshandlat kvinnan genom att skära i hennes underliv, skära eller bita på hennes bröst samt föra in föremål i hennes ändtarmsöppning då hon varit i ett förvarslöst tillstånd.

Norrmannen satt i drygt ett år häktad i Östersund, men släpptes fri sedan fri. Ny rättsmedicinsk bevisning gjorde då att dödsorsaken inte var helt solklar och misstankarna mot mannen nådde då upp till grov misshandel och vållande till annans död – därmed fanns inte skäl för häktningen.

När åtalet om mord alternativt dråp skulle hållas i augusti i Östersund dök dock inte norrmannen upp. Han menar via sin advokat att han däremot skulle dykt upp om brottsrubriceringen gällde grovt.

Stig Andersson har därefter försökt få norrmannen omhäktad, men varken tingsrätten eller hovrätten anser att skälen är tillräckligt starka för det.

Nu kan det bli så att åklagaren Stig Andersson försöker få Norge att ta upp fallet.

– Jag får ställa frågan om Norge är beredd att ta emot det, men det är helt upp till de norska myndigheterna, säger han, och än har han arbetat klart med materialet för att ställa frågan.

Men om norska myndigheter väljer att ta upp fallet är det i helt upp till dem hur de rubricerar brottet, säger han.

De anhöriga till den döda norska kvinnan är starkt kritiska till hur den svenska polismyndigheten skött fallet.

– Den svenska polisen har gjort ett uselt jobb, säger kvinnans mamma till Aftonbladet.

Familjen har känt sig så kränkt av händelsen att en norsk tingsrätt utfärdat besöksförbud – mannen får inte beträda kvinnans grav och heller inte uppsöka hennes familj.

Mer läsning

Annons