Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C vill avskaffa länspolismyndigheter

Centern vill avskaffa de 21 länsmyndigheterna och göra en enda nationell myndighet av polisen.
I ett förslag till partistämman i maj vill partiet också införa kommunala polisnämnder.

Annons

– Problemen med att styra den svenska polisen är helt enkelt för stora. Rikspolischefen har en närmast omöjlig position. Han kan fatta beslut, men ingen av länsmyndigheterna behöver lyda. Vi har ju också sett hur metoderna och framgångarna skiljer sig stort mellan länsmyndigheterna, säger Johan Linander, partiets justitietalesman, till TT.
”Uppenbart hämmande”
Frågan om länsmyndigheternas framtid har länge varit känslig, samtidigt som vissa tunga polischefer som rikskriminalchefen Therese Mattsson varit öppet kritiska och kallat dagens organisation för ”uppenbart hämmande för polisarbetet”. Organiserad brottslighet anses här vara ett särskilt problem, eftersom den inte följer de länsvisa budget- och organisationsreglerna.
Centern har tillhört motståndet mot en nationalisering, men byter om förslaget går igenom linje.
– Vi har ansett att en nationalisering skulle ta polisen längre från medborgarna, säger Linander.
– Därför föreslår vi också kommunala polisnämnder, där politiker, socialtjänst och lokala företrädare ska ha viss beslutsrätt över polisarbetet, säger han.
Varje kommun ska ha egna stationerade poliser, och varje kommunledning ska ha en tydligt utpekad chef att vända sig till. Lokalt ska fokus ligga på medborgarnas trygghet, och systemet är tänkt att vara mer flexibelt och snabbrörligt.
Lokal förankring
– Om man upptäcker narkotikaproblem eller klotter eller annan brottslighet så ska en lokalt förankrad polis i samarbete med kommunen och andra kunna agera snabbt, säger Linander.
På riksnivå ska polisen samtidigt kunna besluta om metoder och inriktning mot olika typer av brottslighet för hela landet, utan att de besluten ska kunna överprövas eller ignoreras av länsmyndigheter.
– Så skulle man göra i ett företag, men inom svensk polis kvittar det i dag om rikspolischefen förespråkar en metod, säger Linander.

Även Folkpartiet kommer vid sitt landsmöte i höst behandla ett förslag om att avskaffa polisens 21 länsmyndigheter.
– Jag har nu fått enighet i vår rättspolitiska arbetsgrupp för detta förslag, och håller på att lägga sista handen vid det, säger partiets talesman i frågorna Johan Pehrsson till TT.
Han uppmanar därför justitieminister Beatrice Ask (M) att snarast tillsätta en utredning om hur polisen framöver kan organiseras i en enda myndighet. En sådan utredning bör också se över gränsdragningar för vad poliser ska arbeta med, anser Pehrsson.
– När nu Centern glädjande sällat sig till en större förståelse för den här ståndpunkten, och vi förtydligar oss, finns förutsättningar för en enighet inom alliansen, säger Pehrsson.
– Det här bör införas nästa mandatperiod och därför behöver en utredning tillsättas redan nu, säger Pehrsson.

– Det har förts en ständig diskussion om att göra om polisen till en enhet, och det har även förts diskussioner lite löst i alliansen om detta. Då har Moderaterna varit pådrivande, men har hållits tillbaka av oss övriga, säger Inger Davidson (KD), vice ordförande i riksdagens justitieutskott.
– Öppnar nu fler partier för det här utgår jag ifrån att vi inte har något emot att utreda ett sådant alternativ, säger Davidson till TT.
Kristdemokraterna har främst förespråkat ökad lokal förankring för polisen, och inför partiets riksting finns motioner om att knyta närpolisen närmare kommunerna. Under förutsättning att polisens organisation utreds ”åt båda hållen”, en starkare nationell styrning och en bättre lokal förankring för polisen, bedömer Davidson att KD är med på en utredning.
– Kanske behöver en så stor förändring också förankras över blockgränsen, säger hon.

Mer läsning

Annons