Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C vill att regionfrågan diskuteras bland medborgarna

Nu vill centerns landstingsgrupp att regionfrågan dras ytterligare ett varv, denna gång i ett medborgarrådslag i länets samtliga kommuner.

Annons

Orsaken är främst att de inte ser något klart alternativ för hur en framtida regionkommun ska utformas.

”Västernorrland är ett splittrat län, Norrstyrelsen önskar att få med sig några nordliga Jämtlandskommuner, Hälsingekommuner har visat intresse men någon gemensam vision finns inte”, skriver de i en motion till landstingsfullmäktige och uppmanar till omtag i frågan.

Centern vill nu initiera ett medborgarrådslag för ett bredare engagemang i regionfrågan.

”Att med tidigare nämnda förutsättningar stressa fram en regionkommunbildning innan valet 2010 känns forcerat. Det riskerar också att bidra till att frågan inte förankras och missar därmed underifrånperspektivet”.

Nu vill centern att landstingsfullmäktige ska köpa idén med ett medborgarrådslag och att arbetet i föreningen för region Mitt Sverige inriktas på att ta fram fakta och konsekvensbeskrivningar av en regionbildning.

De vill även att alternativa samverksansmöjligheter för norra Sverige tas fram och utvärderas utifrån demokratiska, ekonomiska, organisatoriska och praktiska konsekvenser.

Mer läsning

Annons