Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bytte elleverantör bakom ryggen på Bernt i Torvalla

/
  • Företaget hade inhämtat Bernt Lindqvists uppgifter och sagt upp avtalet med Jämtkraft. De hade också skrivit ett nytt avtal som
  • Det var strax innan jul som en telefonförsäljare från företaget Baraspara ringde upp Bernt och erbjöd honom en kostnadskalkyl.

Flera gånger upprepade Bernt Lindqvist att han inte villa byta elleverantör.

Då gick Baraspara bakom ryggen på Torvallabon och sa upp avtalet med Jämtkraft.

– Jag blev så fruktansvärt jävla förbannad, säger han till LT.

Annons

Baraspara har uppmärksammats i flera nationella medier för sina tveksamma försäljningsmetoder.

Strax innan jul ringde en telefonförsäljare från företaget upp Bernt Lindqvist i Torvalla.

– Han presenterade sig och frågade vad jag hade för elavtal. När jag sa att jag inte visste tyckte han att jag skulle ta reda på det. Men då gjorde jag klart att jag inte ville köpa något, berättar Bernt Lindqvist.

Försäljaren bytte då taktik och inledde ett gladlynt samtal om vädret, och hur fint det var uppe i Östersund.

– Sedan kom han in på elavtalet och hur förträffligt billigt det var. Ingen slog dem på fingrarna. Till slut frågade han om jag inte ville kolla på en kostnadskalkyl av hur det såg ut. Jag svarade att det gick bra, men att jag inte tänkte byta elleverantör.

Bra så, trodde Bernt Lindqvist. Tills det i förra veckan dök upp ett brev från företaget där de berättade att Bernt nu var deras nya kund.

– Baraspara hade inhämtat mina uppgifter och sagt upp avtalet med Jämtkraft. De hade också skrivit ett nytt avtal som "passade min förbrukningsprofil". Samtidigt förklarade man att de skulle sköta hela övergången från Jämtkraft.

En förbannad Bernt Lindqvist slängde sig på luren och försökte få tag på företaget, men gav upp då telefonkön var 40 minuter lång.

– Då skrev jag ett mejl där jag ville skrev att jag ville att avtalet skulle elimineras direkt, och att jag inte ville ha ytterligare kontakt med dem. Då fick jag svar på att de skulle återkomma i ärendet.

I väntan på detta ringde Bernt Lindqvist upp Jämtkraft.

– Jämtkraft kände väl till det här företaget och hade fått flera påhälsningar från dem. Men de kunde inte göra något. Det är fri marknad och tyvärr är vi bakbundna, var förklaringen.

Nästa dag ringde Bernt upp Baraspara, som då förklarade att de hade en bandinspelning på Bernt när han säger ja till att byta elleverantörer. Godkännandet, det bestod av att Bernt hade samtyckt till att få se företagets kostnadskalkyl.

– Jag har aldrig sagt ja till att byta leverantör. Bedrägeri är vad det handlar om. Det är rent fördjävligt att sådana här företag får hålla på.

Men efter några hårda meningsutbyten under tisdagen fick Bernt Lindqvist Baraspara att säga upp hans elavtal.

– Nu har gjort en anmälan till konsumentverket och till polisen. Så här får det bara inte gå till. Det är skrämmande.

Mer läsning

Annons