Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnadsordförande: Renovera för att få fart på branschen

/
  • Bostadsbrist, upprustningsbehov och stillastående nyproduktion det är några av utmaningarna för byggsektorn. Samtidigt är det lågkonjunktur, många som inte vågar satsa och arbetslösheten bland byggjobbarna ökar. De höga arbetslöshetssiffrorna är onödiga tycker Thomas Gustavsson, 2:e ordförande i Byggnads, som besökte Östersund i går.  ”Behovet av bostäder är stort lika så renovering av tidigare byggda bostäder. Nu måste arbetet komma igång. Det är ett gynnsamt läge med låga räntor och arbetstillfällena behövs”, säger Thomas Gustavsson.  Foto: Ulrica Dahlqvist
  • Foto: Ulrica Dahlqvist

11 procent av byggnadsarbetarna i länet är arbetslösa och fackförbundet Byggnads tror att det kommer öka till 15 procent under vintern. Förbundets 2:e ordförande Thomas Gustavsson besökte byggarbetsplatsen på Valhall på fredagen.

Annons

Valhall är ett exempel där det kommunala bostadsbolaget Östersundsbostäder valt att satsa. Men fackförbundet tycker generellt att det går alldeles för trögt att komma igång med nybyggen och viktiga renoveringar. Thomas Gustavsson vill gasa på byggandet, föra upp det till diskussion och peppa byggarbetarna att börja prata om framtiden, arbetslöshetens faktum, avtalsrörelsen och det kommande riksdagsvalet.

Han lutar sig mot fakta från Statistiska centralbyrån som visar att hälften av Sveriges kommuner lider av bostadsbrist samtidigt som nyproduktionen står stilla. Det finns också ett stort behov av upprustning.

Reparationsbehovet är nationellt.

– På 1960-talet byggdes en miljon bostäder på tio år. Nu behöver de renoveras, säger Thomas Gustavsson.

Ett exempel han tar upp är att byggsektorn i Sverige klarar av att renovera cirka 50 000 lägenheter per år och i länet cirka 650 lägenheter. Enligt Byggnads beräkningar motsvarar det cirka 460 årsarbeten.

063-15 55 31

ulrica.dahlqvist@ltz.se

Mer läsning

Annons