Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads: Vi behöver jobben

Oron sprider sig för att det inte ska bli något fängelse i Östersund. Förödande, säger företrädare för byggbranschen.

Annons

Det planerade fängelset i Torvalla har skjutits på framtiden flera gånger sedan projektet presenterades första gången. Alla förberedelser är färdiga men regeringen måste ge ett slutligt klartecken till satsningen.

Eftersom Kriminalvården sedan länge planerat och äskat pengar för bygget så betecknades regeringens beslut tidigare mest som formalia. Men nu kommer tveksamheten smygande från flera håll. Kriminalvårdens informationschef berättade för LT i går att hon känner sig osäker på om regeringen kommer att bevilja de pengar som behövs för att bygga fängelset.

Även landshövding Britt Bohlin har fått indikationer i den riktningen när hon kontaktat regeringen.

– Jag har fått besked om att man nog inte ska förvänta sig något beslut i den här frågan förrän höstens budgetproposition, lite underförstått om ens då.

Att beslutet dröjt och att regeringens ekonomi är kärv oroar Kalle Sifvertsson som är ordförande för Byggnads Jämtland-Härjedalen.

– Det är klart att vi är oroliga. Skulle det inte bli något fängelse så vore det förödande för våra medlemmar. Men det skulle inte bara skada byggbranschen, vi brukar ju säga att varje byggjobb sätter tre andra i arbete.

Kalle Sifvertsson säger att utan fängelset så finns inget större byggprojekt planerat i länet det kommande året.

Även kommunalrådet i Östersund, AnnSofie Andersson (S), är orolig.

– Jag blir rädd för att man börjar backa från de här planerna. Det som jag fått höra är att den här regeringen inte känner sig förpliktad mot tidigare regerings löften om att det här bygget ska ske och att de här arbetstillfällena ska komma till länet.

Det var i samband med beslutet om försvarsnedläggningarna i Östersund för fem år sedan som den förra regeringen utlovade ett stort antal statliga arbeten till området. Cirka 200 personer beräknas få arbete på anstalten om den blir verklighet.

Mer läsning

Annons