Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads varslar om konflikt

Byggnads varslar om konflikt. I Jämtland kommer 41 byggnadsarbetare att tas ut i konflikt på fem arbetsplatser om inte parterna kommit överens innan den 15 april.

Annons

Den 30 september 2008 sa Byggnads upp sitt kollektivavtal för att bringa ordning och reda i avtalsfloran.

– Vi ville helt enkelt få till stånd ett enklare och tydligare avtal, säger Kalle Sivertsson, ordförande i Byggnads i länet. Detta inte minst för att underlätta för de utländska arbetarna som finns på marknaden.

– De har sagt att de tycker vårt avtal är alldeles för krångligt, gör man då ett avtal för bygg- och anläggningsarbetarna blir det enklare.

Men det är inte bara det som konflikten handlar om. Fortfarande slåss Byggnads för att få behålla prestationslönen något som Sveriges Byggindustrier, BI, vill plocka bort.

Kalle Sivertsson säger att han i dagsläget inte har så mycket uppgifter, men att de vill ha kvar möjligheten att lönegranska så medarbetarna får ut rätt löner. Det är just lönegranskningen som BI vill ta bort.

– Medlarna hade kommit med ett förslag som innehöll en timnivå där man har rätt att kräva prestationslön men arbetsgivarna sa nej, säger Kalle Sivertsson.

Vill BI införa måndagslön?

– Det kan man lätt tro i förlängningen.

Nu hoppas ändå Kalle Sivertsson att de kommer överens, att konflikten löser sig så fort som möjligt.

– Men Byggnads kände sig tvingade att lägga varsel för att sätta press på arbetsgivaren.

BI har också hotat med att hålla inne den sedan 2007 överenskomna löneökningen på 3,40 kr per timme.

– Byggnads agerande denna avtalsrörelse är helt obegriplig. Sex månader har gått utan att de velat förhandla. Första mötet som kan rubriceras som förhandling skedde i går kväll (läs i tisdags, LT:s anm), åtta timmar innan avtalet löper ut, säger Bo Antonio, vd i BI. Vårt förslag baserades på detta samtal.

BI menar att förslaget innehåller många komponenter som är bra för byggnadsarbetarna och några administrativa förenklingar av regelverken som underlättar för företagen och därmed sänker kostnaderna.

Vid 23-tiden på tisdagskvällen meddelade Byggnads att de avvisar BI:s förslag. I går kväll kom varslen om konflikt.

Mer läsning

Annons