Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggjobbarna biter ihop i värsta kylan

/
 • I Valhall är det mycket som pågår utomhus och det är en ovanligt bister vinter för Christer Gisseldahl och de andra byggjobbarna Foto: Henrik Flygare
 • Efter jul har platschefen Mats Leif Eriksson tvingats skicka hem byggjobbare för att det varit för kallt. Både han och Christer Gisseldahl, till vänster, konstaterar att snön och den ihållande kylan försvårar arbetsmiljön.
 • De som arbetar på kylslagna byggplatser i Östersund har      upplevt kallaste januarimånaden på 23 år. Ulf Engenström blåser med tryckluft för att få bort     snön innan jobbet kan fortsätta.

De som jobbar på byggplatserna har kämpat sig igenom en ovanligt bister vinter med snö och ihållande kyla.

Annons

– Efter jul har det hänt att vi skickat hem en del folk när det varit som värst med kylan, säger Leif Eriksson, Attacus platschef för bygget i Valhallområdet.

– Någon gång på -80-talet upplevde jag så här lång period med kyla senast.

Januari har också varit den kallaste januarimånaden i Östersund sedan 1987.

Det visar en sammanställning från SMHI. Östersund har haft en medeltemperatur på -12,2. 1987 var medeltemperaturen -16,2 i januari.

Kylan ska fortsätta med dagstemperaturer på 14-20 grader hela veckan, enligt femdygnsprognosen.

– Kyla och snö sänker tempot på bygget och vi brukar ha 20 grader som gräns för att jobba ute.

Medför det kalla vädret mer kostnader?

– Det blir en fördyrning för vår del men vi har tagit med att det kan bli kallt i beräkningarna, säger Leif Eriksson.

Det gamla taket på husen i Valhall sågas upp och lyfts bort i sektioner. Man bygger på två extra våningar på åtta hus. Som skydd mot snö, blåst och regn används skjutbara tält på räls. Våningarna under måste även täckas mot kyla och fukt.

– Jag kommer inte ihåg när det var en så här lång kallperiod senast. Man får bita ihop, säger Christer Gisseldahl, en av byggjobbarna, efter en fikapaus i de i de varma baracker som satts upp i området.

– Det blir långsammare och kärvare att jobba genom att man måste klä på sig mer.

– Var gränsen går för när det blir för kallt går inte att säga. Blåst och 15 graders kyla kan vara värre än 20 graders kyla, konstaterar Christer Gisseldahl.

I samband med byggen där det ska utföras gjutningar måste man ha tillskottsvärme när det är här så här kallt och arbetsmiljön blir klart sämre överlag.

Ulf Engenström kör en av byggkranarna med hjälp av ett reglage.

– Det är svårt att klä sig för att stå stilla och allt blir kärvt att hantera i kylan, säger Ulf och kliver in i en korg som skickar upp honom till taket där han sprutar bort snö med tryckluft efter nattens snöfall.

Mer läsning

Annons