Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygget av fängelset kan skjutas upp

Fängelsebygget i Verksmon kan komma igång i vinter – om inte förra veckans anbudsbeslut överklagas.

Annons
Det blir det statliga fastighetsbolaget Specialfastigheter Sverige som ska bygga, äga och hyra ut det planerade fängelset i Verksmon, Östersund.
Det beskedet kom från Kriminalvården förra veckan.
Men det finns en hake: om beslutet överklagas kan det bli en lång rättslig process som skjuter på byggstarten.
När Specialfastigheter i augusti vann Kriminalvårdens upphandling om att äga och driva fängelset i Haparanda, överklagades det av ett konkurerande fastighetsbolag till länsrätten i Linköping. Fastighetsbolaget ansåg att Kriminalvården hade brutit mot lagen om offentlig upphandling bland annat genom att låta Specialfastigheter ändra sitt anbud efter anbudstidens utgång.
Kriminalvården i Norrbotten var orolig att det skulle bli en utdragen rättsprocess och att byggstarten skulle skjutas upp en lång tid.
– Jag vågar inte på något sätt spekulera hur det inverkar på byggstarten, sade kriminalvårdschef Jan Wallin, till Norrländska socialdemokraten i början av september.
Nu har dock länsrätten avslagit överklagan. Och i början av nästa vecka går överklagningstiden ut för Verksmon.
Fängelsechefen för Verksmoanstalten, Bengt-Olof Carlsson, hoppas att bygget därmed ska kunna komma igång nu i vinter eller till våren.
– Jag känner inte till att det har kommit in någon överklagan, säger han.
Det är slutligen regeringen som avgör om Specialfastigheter ska få rätt att äga och hyra ut fängelset i Verksmon och det beslutet kan ta upp till ett par månader.
– Går det som det är tänkt, skulle det kunna leda till byggstart i vinter eller till våren. Det beror på entreprenören, säger Bengt-Olof Carlsson.
– Det är Specialfastigheter som i sin tur utser byggherre. Vi upphandlar ett hyresavtal med dem och sedan är det upp till dem att skaffa något att hyra ut. Och det lägger inte vi oss i.

Mer läsning

Annons