Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggarbetsgivarna: Alla jobb passar inte för ackordslön

/
  • – Det kan inte vara så att så fort det kommer ett bygge så ska det vara ackordslön. Det måste finnas utrymme för dialog mellan parterna om timlön passar bättre på vissa jobb, säger Staffan Sjömark på byggarbetsgivarna.

Alla byggjobb passar inte för ackordslön och därför vill byggarbetsgivarna ha lokala förhandlingar med facket om när det är mer lämpligt med timlön.

Annons

– Den dialogen vill vi föra mellan arbetsgivare och arbetstagare och dom måste kunna göra bedömningen i första läget.

Det säger Staffan Sjömark, chef för byggarbetsgivarna i Jämtland.

Som LT skrivit är drygt 40 byggnadsarbetare på olika arbetsplatser i länet uttagna om konflikten bryter ut den 15 april. En del handlar om det ska vara timlön eller ackordslön och bland byggarbetarna finns ett starkt stöd för ackord.

– En del jobb är inte ackordsmässiga när förutsättningar är sådana att det inte går att bedriva ett vettigt ackord, säger Staffan Sjömark.

– Andra jobb passar ypperligt för ackord.

Han tar den pågående ombygganden av Domus som exempel på ett jobb där det uppstår ideliga förändringar under byggtiden och olika intressenter ändrar på förutsättningarna.

– Det finns ingen möjlighet att mäta prestation på ett sånt projekt eftersom det inte går att planera och jobba ackordsmässigt så fort och bra som möjligt.

– Ackord innebär att man måste ha något att mäta emot.

Staffan Sjömark nämner den nya cylinderfabriken i Torvalla som exempel på motsatsen; ett ypperligt ackordsjobb.

– Det är nyproduktion med stor industrihall och kontorsdel och man vet vad som ska göras när man kommer dit.

– Men det kan inte vara så att så fort det kommer ett bygge så ska det vara ett ackord. Det måste finnas utrymme för dialog mellan parterna. Kommer man inte överens får respektive part be om hjälp för att försöka lösa knutarna i nästa steg, säger Staffan Sjömark

Han ifrågasätter också att Byggnads vill ha även icke fackligt anslutna byggjobbares löner redovisade av arbetsgivarna.

– Trots att det finns domar som visar att vi inte får göra det så vill Byggnads inte ändra den texten i avtalet, säger Staffan Sjömark.

– Avidentifiering fungerar inte i sammanhanget eftersom man vill att det ska redovisas per arbetsplats och då är det inte svårt att räkna ut vilka som avses, enligt Staffan Sjömark.

Mer läsning

Annons