Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byförening firar gammal skola

/
  • Mats-Håkan Hedin, Kjell Olofsson och Christer Karlsson är i full gång med att planera inför sommarens hundraårskalas där Klösta skola ska firas. Foto: Ulrika Andersson

I år är det exakt ett sekel sedan Klösta skola byggdes och händelsen ska firas med ett dagar öppet hus i sommar. Eldsjälarna är redan i full gång med förberedelserna.

Annons

Lär ej för skolan utan för livet. Den gamla devisen ovanför huvudingången har blivit nästan som ett signum för den gamla skolan i byn Klösta utanför Lit samhälle. Kanske stämmer det också att de många barn som gick i den lilla byskolan utanför Lit fick ett bra lärande inför livet.

Även om skolbyggnaden fyller 100 år så blev skolundervisningen inte fullt så gammal. För 15 år sedan lades verksamheten ner och barnen fick gå skola i centralorten. I dag äger byföreningen fastigheten och ett gäng engagerade eldsjälar vill uppmärksamma jubileumet med att hålla öppet hus.

– Vi har inte ordnat så mycket aktiviteter under de här dagarna utan det viktigaste är att folk som gått på skolan ska kunna träffas och prata minnen om sin skolgång, säger Kjell Olofsson som själv gick småskola i Klösta på den tiden det begav sig.

– Vi kommer att skicka ut brev till alla hushållen i Häggenås, Aspås och Lit med information och hoppas att det dyker upp en del folk, säger Mats-Håkan Hedin, en annan av eldsjälarna. De tre jubileumsdagarna i juni ska bland annat innehålla klasslistor på alla som gått i skolan, foton från förr i tiden men också filmklipp från en avslutning på 50-talet. På en punkt skiljde sig också Klösa skola från andra.

– Det som är speciellt just med den här skolan är att de som hade långt till skolan kunde få bo här och få mat under veckorna, berättar Kjell Olofsson.

Trots att skolan avslutade sin verksamhet i mitten av 90-talet så är det liv och rörelse i huset. Några år efter nedläggningen startades en kooperativ förskola som drivs än i dag.

Mer läsning

Annons