Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiksägare: Klädinbrotten kommer att öka

/
  • Roger Salomon tror att butiksägare i Östersund kommer att tvingas vänja sig vid stora och välplanerade inbrottsstölder framöver. Foto: Henrik Flygare

Klädbutiken Do its ägare tror att den här typen av planerade inbrott kommer att bli allt vanligare framöver när stortjuvarna riktar blicken mot mindre städer och lättare stöldobjekt.

Annons

Do its ägare, Roger Salomon, berättar att inbrottet för drygt tre veckor sedan skedde mycket metodiskt. Tjuvarna hade gjort sin läxa och var extremt väl förberedda.

– De har vetat exakt vad de skulle ta och bara snott de dyraste märkeskläderna, säger han och konstaterar att de knappt brytt sig om kontanter.

– Man brydde sig i princip inte om kassan där det fanns 8-9 000 kronor. Man gjorde några taffliga försök men inte mer än så.

Roger Salomon är säker på att tjuvarna varit inne i butiken och rekognoserat på dagen när den varit öppen.

Han berättar också att tjuvarna slagit ett hål i det enda fönster i butiken där de kunde ta sig in utan att göra för mycket skada och väsen. Han säger att tjuvarna säkert också haft vakter på de omgivande gatorna som varnat för förbipasserande.

Sedan har de lastat ut 300 par jeans och andra kläder till ett försäljningsvärde av cirka 600 000 kronor.

– De måste ha haft en mindre lastbil eller en stor släpvagn.

Roger Salomon är rätt säker på att det handlar om ett rent beställningsjobb där flera personer åkt upp och gjort en stöt i Östersund för att sedan leverera varorna till en på förhand given köpare. Och han tror att den här typen av brott kommer att bli vanligare.

– Jag tror att det här är ett problem som vi måste vänja oss vid. Det kommer uppåt landet, menar han.

Roger Salomon säger att många stölddrabbade butiker i storstäderna har tvingats satsa allt mer på säkerhet med exempelvis kameror, avancerade larm och vaktbolag som bevakar butikerna. Det i sin tur gör att tjuvarna nu riktar sig mot butiker ute i landet som är lättare att göra inbrott i.

För Do its del så innebär stölderna att vår- och sommarkollektionen inte är lika komplett som tänkt.

– Den här typen av fashionkläder har vi ju på order flera månader i förväg så de kommer jag inte att få tag på i sommar. Visst är jag drabbad, säger Roger Salomon.

Mer läsning

Annons