Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiksägare kan straffas om öl säljs till unga

Det blir butiksägaren och inte de anställda som kommer att straffas om butiken säljer öl eller tobak till en för ung person.

Annons
Kassörskan slipper alltså i framtiden risken att straffas med böter eller fängelse för en sådan förseelse. När det gäller tips och trav blir det inte alls straffbart att sälja till unga. Det föreslår en statlig utredning som vill att näringsidkare ska ta ett större ansvar i dessa frågor och då behövs det även ett tydligare straffansvar. Det skriver Handelsnytts webbupplaga.
Alkoholutredaren Anita Werner säger till Handelsnytt att hon har förståelse för att en ung expedit i snabbköpskassan är utsatt när ett gäng grabbar vill köpa folköl. Regeringen tycker inte att ålderskontrollen vare sig när det gäller tobak eller öl fungerar i dag.
När det gäller statens spelutredare Jan Nygrens förslag att det ska bli straffbart att sälja spel till personer under 18 år, verkar det som han får backa. Här antyds att det i stället kommer att införas en tillståndsplikt för spelombud.
– Om ett spelombud som har tillstånd gör fel kan man dra in tillståndet. Om spelarrangören inte har tillstånd är hela verksamheten olaglig, säger utredningens sekreterare Per Alling till Handelsnytt. Han menar att svarta spelklubbar och illegala spelautomater är en viktigare fråga för polisen än sjuttonåringar som spelar på Oddset.

Mer läsning

Annons