Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butik i Fåker: Vi har gått från att ha varit en kiosk till att bli ett varuhus

/
  • En skillnad mellan en vanlig livsmedelsbutik inne i stan och den i Fåker är alla extratjänster som finns. Här finns Apotek, Systemet och Posten. Dessutom är det här man köper fiskekort när man ska fiska på somrarna.
  • Håkan Persson

Några glesbygdsbutiker står fortfarande emot butiksdöden.
En av dem är Ica i Fåker.
– Det har gått från en kiosk till ett varuhus, säger Håkan Persson, butiksägare.

Annons

Livsmedelsbutiken i Fåker är en av de som fortfarande finns kvar ute i den jämtländska glesbygden.

Butiksägaren Håkan Persson har varit med ett tag.

– Jag startade den här butiken för 31 år sedan. Då var det 30 kvadratmeter. Nu är det 750 kvadratmeter, säger han med stolthet i rösten.

Han efterlyser krafttag från myndighetshåll för att skapa bättre förutsättningar för butikerna i glesbygden att överleva.

– Myndigheterna ger tillstånd för att bygga stora butiker i Lillänge. När det öppnar en storbutik inne i centrala Östersund så tar det en viss procent av handeln härifrån, säger han.

Samtidigt så är det många myter som inte stämmer om glesbygdsbutikerna enligt Håkan Persson.

– Det är inte dyrare bara för att det är på landet. Nuförtiden går inköpen till på samma sätt överallt. Allt sköts centralt. Jag säger inte att vi är lika billiga som lågprisbutikerna men det är inte dyrare här än i vanliga butiker, säger han.

Däremot så är Håkan Persson övertygad om att butiker ute på landet aldrig kommer kunna konkurrera med lågprisbutiker när det gäller priset.

– Vi kan glömma att försöka hålla samma priser. Ingen kommer ju att åka ut till Fåker om det står i tidningen att vi har lägre priser här. Det vi kan göra är att konkurrera med annat. Vi kan konkurrera med oss själva. Med att ge personlig service till våra kunder, säger han.

Håkan Persson har aldrig tvekat om att fortsätta driva sin butik i Fåker vidare.

– Det är roligt. Man möter hela tiden utmaningar.

Mer läsning

Annons