Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busschauffören Elisabeth räds inte nattens faror

/
  • Som busschaufför börjar hot och stenkastning mot bussen bli vardag. Men Elisabeth Olsson är inte rädd.
  • Foto: Henrik Flygare

Rädsla och oro hör till vardagen för många busschaufförer. Sena kvällar är vissa turer stökiga - och några chaufförer väljer att inte köra de turerna alls.
- Vi måste ha kameror i våra bussar, säger Elisabeth Olsson.

Annons
Kommunal har gjort en undersökning om hot och våld i kollektivtrafiken, och kräver bland annat att kontanthanteringen tas bort, dubbel bemanning på kvällar och helger och fler övervakningskameror i fordonen. Och Elisabeth Olsson, busschaufför i Östersund håller med om att hoten mot chaufförerna ökar.
- Det blir mer och mer hela tiden, säger hon.
LT åker med Elisabeth Olsson en fredagskväll; bussturen går till Torvalla via Odensala. Och visst ökar andelen alkoholstinna och högljudda ungdomar allt eftersom timmen blir senare. Men bussen fylls också av sång och skratt.
- God kväll. Jag har precis förlovat mig, hälsar en ung kille med spegelblanka ögon när han stiger på.
- Jag älskar mina ungar. Det är hela tiden ett givande och ett tagande när man kör, man måste kunna vara flexibel, säger Elisabeth Olsson.
Just den här fredagskvällen förekommer varken hot eller stenkastning mot bussen; något som annars är vanligt.
- Har du suttit i en buss när någon har kastat en sten mot rutan? Även om fönstret inte går sönder blir det en ordentlig smäll inne i bussen, du hoppar högt. Man kan för sjutton få en hjärtinfarkt, säger Elisabeth Olsson.
Ständigt sönderslagna busskurer har gjort att de till slut inte byggs upp igen, och i perioder har vissa turer helt slutat köras på kvällarna. Stöket gör också att det finns chaufförer som inte vill köra vissa turer på kvällar och helger.
- Jag tror att man måste sluta tänka att "det här händer inte mig". Jag kan faktiskt få en kula i huvudet när jag sitter här och kör. Men det går inte att sitta och vara rädd heller, säger Elisabeth Olsson.
I Stockholms lokaltrafik har kontanthanteringen tagits bort, och 68 procent av dem som inte längre hanterar kontanter uppger i Kommunals undersökning att de ser en förändring till det bättre.
- Det blir ofta bråk när folk ska betala. Och om det funkar i Stockholm, varför skulle det inte funka här? Vi måste sträva efter att få bort kontanthanteringen, säger Elisabeth Olsson.

Mer läsning

Annons