Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budget saknas för sommarskolor

Slopat statligt stöd satte stop för kommunala sommarskolor.

Annons

Förra året drogs det statliga stödet för sommarskolor in vilket satte stop för Östersunds kommuns drift av verksamheten enligt Gunnar Forsberg, verksamhetsplanerare på barn- och utbildningsförvaltningen.

– Förutom det statliga bidraget la kommunen till en hel del pengar för att det skulle bli en bra verksamhet. Vi hade en bra verksamhet under flera år med ungefär 50 till 60 elever och när det statliga bidraget togs bort så fanns det inte möjlighet att tillskjuta den mängden resurser som det krävs för att hålla en sommarskola med bra kvalité, säger han.

Kommunen kan inte budgetera för kostnaden en kommunal sommarskola skulle innebära.

– Om man ska välja att satsa på sommarskolan eller satsa resurser på den vanliga verksamheten så måste man välja den vanliga verksamheten helt enkelt, säger Gunnar Forsberg.

Behovet för sommarstudier finns fortfarande men resurserna måste enligt honom gå till den ordinarie verksamheten. Kommunens mål är enligt Gunnar Forsberg att grundskolan ska skötas så bra att det inte ska behövas någon sommarskola. Men när kommunen fortfarande bedrev sommarstudier lades stor vikt på att eleverna fick miljöombyte.

– Det är inte bara att säga kom till skolan så kör vi lite undervisningar utan det är väldigt mycket större koncept än så, säger Gunnar Forsberg.

Mer läsning

Annons