Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröt fotled och skenben – muskeldöd efter operation

Socialstyrelsen riktar kritik mot Östersunds sjukhus sedan en pojkes muskler dött när han fick fel behandling efter att han brutit fotleden och skenbenet.

Annons

En pojke i tonåren kom i slutet av förra året in till Östersunds sjukhus med en fraktur i fotleden och skenbenet.

Han opererades och en platta skruvades fast för att fixera benbrottet.

Även efter operationen fick pojken kontinuerlig lokalbedövning men hade trots det ont och därför förlängdes behandlingen med bedövningsmedlet. En läkare ordinerade efter någon dag en större dos av bedövningsmedlet eftersom pojken fortfarande hade ont.

Läkarna antog från början att han inte led av så kallat kompartmentsyndrom, ett tillstånd där utrymmet kring musklerna blir för trångt. Men två dagar efter operationen ändrades diagnosen då läkarna kunde konstatera att pojkens muskler inte hade tillräckligt med utrymme.

I det läget fick läkarna öppna benet och försöka skapa utrymme för musklerna.

Men då var det redan för sent.

En del av pojkens benmuskler hade dött och fick tas bort.

I dag lider pojken av ett kroniskt funktionshinder som en följd av de skador han fått efter operationen.

Socialstyrelsen har utrett händelsen och kritiserar i sitt beslut det sätt som pojken behandlats på. Enligt Socialstyrelsens bedömning borde skadan ha upptäckts tidigare. Det konstateras också att det var ett avsteg från rutinerna att låta pojken få lokalbedövning även efter operationen och att det sannolikt försvårade diagnosen.

Socialstyrelsen kräver bland annat att de berörda avdelningarna på Östersunds sjukhus skärper sina rutiner och ser till att sjukvårdspersonalen känner till vilka rutiner som gäller när det handlar om skador som kan ge risk för kompartmentsyndrom.

Mer läsning

Annons