Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröstcancern återkom – läkarna kritiseras inte

Bröstcancer återkom för en kvinna i länet, sedan hon behandlats med östrogenpreparat. Kvinnan anmälde händelsen till Socialstyrelsen, som dock inte riktar kritik mot läkarna.

Annons

Läkarna kan inte kritiseras för några allvarliga fel eller försummelser när det gäller vården av en bröstcancerdrabbad kvinna i länet. Den slutsatsen drar Socialstyrelsen efter det att kvinnan anmält händelsen.

Kvinnan hade tidigare lidit av bröstcancer och behandlades nu vid kvinnokliniken i Östersund. Där fick hon östrogenpreparat för lokal behandling i underlivet, ett preparat som enligt bipacksedeln ska undvikas om man har bröstcancer. Men två överläkare gav ändå lugnande besked kring det, nar kvinnan ifrågasatte behandlingen.

Ett år senare återinsjuknade kvinnan i bröstcancer och hon fick opereras, strålas och genomgå cytostatikabehandling och hon upplevde stort lidande och oro.

Socialstyrelsens bedömning att inte kritisera läkarna grundar sig på att läkarna följt de rekommendationer som gäller. Det saknas i dag underlag för att kunna fastställa att lokal behandling med östrogenpreparat kan leda till återfall i bröstcancer.

Det är inte uteslutet att det redan kan ha funnits en risk för metastaser hos kvinnan, menar Socialstyrelsen. Men östrogenbehandlingen kan även ha triggat igång en slumrad process, skriver de.

Mer läsning

Annons