Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröd för själ och sinne på vedugnsbageriet i Kaxås

/

– Bröd ska ge eftersmak, både kroppsligt och själsligt. Därför har intresset för surdegsjästa och långtidsjästa brödsorter ökat betydligt de senaste åren.

Annons
Det säger Kersti Jonsson, som tillsammans med sin sambo Peter Liljedahl driver Kaxås vedugnsbageri. Från sina små lokaler i källaren i sitt boningshus levererar paret surdegsjästa brödsorter i parti och minut.
– Nu inför julen är det mest vörtbröd som gäller, säger Kersti samtidigt som hon knådar små runda limpor på bakbordet. Varje dag tillverkar hon och Peter cirka 250 bröd.
Det var för fem år sedan paret beslutade sig för att börja med sin annorlunda brödproduktion. Mitt i bageriet har man byggt den stora vedugnen, en enorm historia på sex ton, som är hjärtat i produktionen. Enligt Peter är ugnen den enda i sitt slag i länet.
– För att få rätt temperatur i ugnen så eldas den dagen innan och får svalna under natten. Eftersom surdeg inte kräver någon större hetta vid gräddningen så bakas brödet på morgonen då ugnen har fått rätt temperatur.
– Eftersom de olika brödsorterna kräver olika gräddning så bakar vi på fallande temperaturer.
– Vi vill sprida kunskaper om det surdegsjästa brödet, säger Peter Liljedahl. Därför har vi kurser här i bageriet under lågsäsong för att fler ska få upp ögonen och lära sig att baka sitt eget långtidsjästa bröd hemma.
Han säger också att det är viktigt att deras bröd blir en konkurrent till snabbmaten som växer sig allt starkare.
– För hälsans skull är det viktigt att vi lär oss äta vettigt och då kan vi starta med brödet vi stoppar i oss.
De råvaror som bageriet använder är ekologiska och biodynamiska och mjölet är stenmalet.
– Många kan tycka att vårt bröd är mycket dyrare i affären än vanligt bröd, men när man jämför vikten så är priset jämförbart.
Förutom butiker, restauranger och marknader runt länet, så har även en del ambassader hittat igen brödet från Kaxås.
– Vi vet att svenska ambassaden i Ryssland och Italien bjudit på vårt bröd vid sina tillställningar. Det känns hedrande, säger Peter.
Lika glad är han att en av de stora mattidningarna i landet i ett av sina senaste nummer har flera sidor från det lilla bageriet.
Medan Kersti börjar mata den stora ugnen med vörtbrödet, så berättar hon att det är stora skillnader på vilket bröd som går mest under året.
– Nu vid jul är det vörtbrödet som sagt, men under våren och sommaren är det vårt frukt- och nötbröd som är populärast.

Mer läsning

Annons