Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britt tvingas sälja sin traktor för att överleva

/
  • ”Jag sover och äter dåligt, jag mår faktiskt inte särskilt bra”, säger Britt,  som är för sjuk för att söka jobb men för frisk för att få sjukpening.
  • Sälj traktorn! Det budskapet fick Britt när hon ville ha socialbidrag från sin hemkommun.Foto: Anita Näsberg

Hon är för sjuk för att söka jobb och för frisk för att få sjukpenning. Återstår då att vända sig till kommunen för att få hjälp med socialbidrag. Men först måste hon sälja sin gamla traktor!

Annons

50-åriga Britt bor i en liten by någonstans i Jämtland. Hon väljer att vara anonym, eftersom ingen vet riktigt hur illa det är.

Hösten 2005 blev hon arbetslös efter det att företaget där hon jobbade bytte ägare. Hon hamnade i dispyt med honom och valde att säga upp sig. Hon fick a-kassa och sökte diverse jobb, men i maj 2007 hamnade hon i en djup depression med sjukhusvistelse som följd. Hon fick medicin, som hon fortfarande tar, för att klara tillvaron.

Men så gjorde hon illa ett knä och väntar på operation.

I slutet av februari kallades Britt till ett så kallat avstämningsmöte med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

– Jag tog med mig en kompis för inte vara ensam, berättar Britt. Då bestämde vi att vi skulle avvakta röntgen på mitt ben innan vi bestämde hur vi skulle gå vidare.

Det finns även verifierat i de journalanteckningar som är förda av hennes handläggare på Försäkringskassan.

Beslutet blev .

Med det låter sig Britt nöja och hon försöker få en tid för att operera sitt onda knä.

I mitten av mars ringer handläggaren på Försäkringskassan för att berätta att de tänker dra in hennes sjukpenning från april, detta eftersom alla

Eftersom inte Britt var hemma lämnas meddelandet på hennes telefonsvarare med uppmaningen att hon kan ringa om något är oklart.

Ur handläggarens anteckningar; .

Britt får då rådet att vända sig till socialtjänsten i sin kommun.

– Vi har överklagat beslutet två gånger, både jag och mitt personliga ombud, säger hon. Ändå påstår Försäkringskassan att de inte fått något överklagande, därför ligger beslutet fast.

– Jag vänder mig därför till socialkontoret. Jag har inte fått några pengar sedan mitten av april. De har kontrollerat fordonsregistret och sett att jag har en gammal traktor som de värderar till runt 12 000 kronor. De som bor nära mig säger att traktorn är värd högst 3 000 kronor.

– Men jag sa att socialtjänsten gärna fick köpa den för 10 000 kronor, men jag fick aldrig något svar...

– Dessutom har jag lånat pengar av mina barn och andra bekanta för att kunna hanka mig fram. Jag har också fått låna pengar för att kunna köpa möbler, eftersom min exsambo tog med sig möbler när han flyttade.

Pengarna var insatta på hennes konto varför socialtjänsten hävdar att hon har inkomst, detta trots att det är lån som ska betalas tillbaka.

Britt upplever att ingen bryr sig om vad hon säger, de lyssnar inte ens. Beslutet att hon inte får någon hjälp från socialkontoret har överklagats till länsrätten. Än har inget beslut kommit i frågan.

– Jag sover och äter dåligt, jag mår faktiskt inte särskilt bra. Jag skulle ha varit på min dotters bröllop inom någon vecka, men jag vet inte om jag orkar.

Fotnot. Kvinnan i reportaget heter Britt i verkligheten, men kallas något annat av sina vänner.

Mer läsning

Annons