Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britt Bohlin: Jobbkris i länet – nu krävs extra insatser

Efter alla varsel som tillkommit i Jämtland i år anser landshövding Britt Bohlin att situationen är så kännbar att reglerna för utbildning och omskolning behöver ändras.

Annons
I ett brev till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin framhåller landshövdingen att de över 800 varslen hittills i år relativt sett innebär en av de absolut högsta nivåerna i landet.
Det är huvudsakligen inom två branscher som nedgången slår hårdast mot de anställda.
Dels inom telekom där Flextronics lägger ner i Östersund och tillverkningen flyttas till Katrineholm och Karlskrona. Träindustrin är den andra stora branschen där varslen kommer att leda till uppsägningar.
– Det finns fortfarande viss efterfrågan på arbetskraft i länet men inte inom dessa två branscher, konstaterar Britt Bohlin.
Situationen behöver underlättas, främst genom omskolning och utbildning.
Det talas om att låta Jämtland omfattas av en nationell beredskapsgrupp för varslade.
En annan del som lyfts fram till arbetsmarknadsministern handlar om att ändra reglerna, så det blir möjligt att göra insatser redan under uppsägningstiden och den första perioden av arbetslöshet.
Förutom utbildning vilka fler insatser skulle underlätta situationen för varslade i Jämtland?
– Vi är i första hand ute efter anslaget för kortare och längre arbetsmarknadsutbildningar.
– De önskemål som funnits visar att det är brist på yrkeschaufförer. Det finns även de som vill bli licenssvetsare vilket innebär en ganska lång arbetsmarknadsutbildning på 38 veckor, säger länsrådet Uno Svaleryd.
Från länsstyrelsen kan man också att tänka sig en "prova på" insats för de som har intresse för vården, och man sneglar på möjligheten att få ihop en grupp för undersköterskeutbildning.
Om Jämtland ska omfattas av den nationella beredskapsgruppen för varslade vad skulle det innebära i den situation som nu råder.
– Inom länsstyrelsen har vi läst om att man i Västra Götaland ska kunna gå in med insatser redan under varseltiden, enligt uttalanden av ministrar. Och det är mycket ovanligt.
– Det har också framkommit att en nationell samordnare ska tillsättas ovanför landshövdingarna i drabbade län. Kommer det en sådan vill vi vara med i den gruppen, säger Uno Svaleryd som anser att det skulle gynna de som varslas i Jämtland.

Mer läsning

Annons