Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister upptäckta hos länsåkeri

Ett åkeri i länet har inte utrett graden av damm- och bergartspartiklar som arbetstagarna kan utsättas för i samband med sitt arbete. Företaget saknar också rutiner för att göra en sådan mätning minst en gång per år vid arbetsplatser där det finns sådana risker.

Annons

Det upptäckte Arbetsmiljöverket under en inspektion.

Arbetsmiljöverket har ett inspektionsprojekt för att öka medvetenhet hos arbetsgivare och arbetstagare om riskerna med damm- och kvartsexponering, minska kvartsexponering och förbättra efterlevnaden av Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Brister på det Jämtländska företaget upptäcktes i samband med en sådan inspektion.

När det finns anledning till att misstänka att en verksamhet kan orsaka luftföroreningar ska arbetsgivaren snarast utreda omfattning och göra mätningar. Till exempel partiklar från kvarts kan innebära en risk för stendammlunga. Det har inte företaget gjort.

Nu har verket begärt att det aktuella företaget ska redovisa åtgärder med anledning av upptäckta brister och utifrån de krav som finns. Bland annat ska företaget redovisa hur kraven uppfyllts och hur företaget fört vidare information om inspektionen till medarbetarna.

Mer läsning

Annons