Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande vapenrutiner inom psykiatrin

Psykiatriska kliniken i Östersund kritiseras av Socialstyrelsen för bristande rutiner kring om självmordsbenägna patienter ska få ha vapen hemma.

Annons

Socialstyrelsen har granskat ett självmordsfall, där en patient vägrat låta sig läggas in på kliniken men accepterade behandling i öppenvård.

Patienten tog sitt liv cirka två veckor efter besöket på psykiatriska akutmottagningen.

Patienten hade regelbunden och en väl etablerad kontakt med sin hälsocentral i länet. Efter en tid kom det fram att patienten hade sömnproblem och till sist visade det sig att patienten led av ångest och depressiva besvär.

Hälsocentralen skickade remiss till psykiatriska kliniken för en bedömning, patienten avvisade inläggning men ville ha hjälp.

Då kom det fram att patienten hade självmordstankar men nekade till aktiva självmordsplaner. Det kom även fram att patienten hade tillgång till vapen.

Det gjordes överväganden om patienten skulle tvångsvårdas men det bedömdes att så inte var fallet. Det gjordes heller inga överväganden om att anmäla enligt vapenlagen.

Enligt Socialstyrelsens bedömning borde en anmälan enligt vapenlagen om omhändertagande av patientens vapen ha övervägts i anslutning till att patienten informerade om sina självmordstankar.

Verksamhetschefen vid psykiatriska kliniken ska nu se till att rutiner införs för tillämpning av vapenlagen.

Mer läsning

Annons