Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på missväxt problem för stiftelse

/

Stiftelsen undsättningsfonden har de tre senaste åren inte haft några sökande och därför inte kunnat betala ut några pengar.

Annons

Stiftelsens ändamål är att ge lån eller bidrag till människor som har lidit skada på grund av missväxt eller naturkatastrof. Men stiftelsen har inte kunnat dela ut några pengar trots att tillgångarna är större än 3 miljoner kronor. Problemet är helt enkelt att inte en enda person har sökt pengar från stiftelsen de tre senaste åren.

Landshövding Britt Bohlin sitter i stiftelsens styrelse och konstaterar att dess ändamål har formulerats i en annan tid. Det har fått som följd att få har möjlighet att söka stöd från stiftelsen.

– Dels finns ofta försäkringar som täcker skador och dels så är det ju ganska sällsynt med missväxt och naturkatastrofer, säger hon.

Britt Bohlin säger att samma problematik finns även i andra stiftelser där hon är engagerad och önskar att regelverket kunde lättas upp. Hon konstaterar att det både tar lång tid och är krångligt att förändra minsta lilla ordalydelse i en stiftelses stadgar. Dessutom händer det inte sällan att Kammarkollegiet säger nej till föreslagna förändringar.

– Stiftelseformen är en väldigt stel och besvärlig arbetsform. Jag tror att den som en gång i tiden har donerat pengar till en stiftelse skulle hålla med om att det vore mer rimligt och riktigt att försöka hitta syftet bakom och tillgodose det utan att strikt och ständigt titta på vad som skrevs en gång i tiden, säger Britt Bohlin.

Mer läsning

Annons