Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brf Körfältet är på väg att gå i konkurs

/
 • Körfältets centrum har blivit en tyst och ödslig parentes i miljonprogrammets       förortsidyll. Inte ens fontänen var i funktion när LT gjorde ett besök i går. foto. henrik flygare
 • Pizzerian och trafikskolan är de enda externa verksamheterna som finns kvar i Körfältets centrum.
 • Märta Palm serverar fika i samlingslokalen. Varje onsdag hålls en trivselträff för de äldre och tanken är att de föreningar som finns i fastigheten gemensamt ska hyra lokalen.

Bostadsrättföreningen Körfältet är konkursfärdig. Anledningen är de tomma kommersiella lokalerna inne på torget som kostar stora pengar varje månad. Planen är att sälja ut torglokalerna.

– Om vi inte gör det går det åt helvete för alla som har bostadsrätter i huset, säger Jens Nilsson, ordförande i föreningen.

Annons

De outhyrda lokalerna i Körfältets centrum, Reveljen, är på väg att bli en ekonomisk katastrof för bostadsrättsföreningen Körfältet.

– Föreningen är på väg att gå i konkurs och vi jobbar med en fastighetsbildning där vi avyttrar de kommersiella lokalerna till en ny ägare, säger föreningens ordförande, kommunalrådet Jens Nilsson.

Det finns drygt 100 medlemmar i föreningen där majoriteten är vanliga privatpersoner med bostadsrätter i höghuset – fastigheten Körfältet 9.

Och när kommunen nu lämnar fastigheten liksom föreningen när den från årsskiftet lägger ner fritidsgården Dragonen, är det viktigare än någonsin att en stark aktör kommer in på banan.

– De som bor i föreningen är jättenervösa för att de ska behöva betala för de tomma lokalerna och det är bara några få boenden som ska göra det och då går det åt pipan, säger Jens Nilsson.

En av de boende, styrelsemedlemmen Carl-Arne Åhlin, säger att föreningsbildningen, som den ser ut i dag, är märklig då den omfattar både boende och kommersiella lokaler.

– Vi vill särskilja på lokaler och boende, säger han.

Brf Körfältet ska inom kort, efter det extra föreningsmötet på torsdag nästa vecka, begära in bud för att se om någon extern aktör vill köpa Reveljen.

Vad säger att en ny ägare ska lyckas med utvecklingen av Reveljen när föreningen har misslyckats?

– En ny ägare kan vara mer offensiv. Den kanske kan ha en egen verksamhet, bygga om och satsa nytt. Det kan inte föreningen. Slår det fel så drabbas de få boende direkt, säger Jens Nilsson.

Klart är att det tidigare så sprudlande innetorget i Körfältets centrum, Reveljen, som bland annat hade affärer, kvarterspolis, kiosk, frisersalonger och kaféer med fikabänkar, i princip är öde i dag.

Sedan invigningen 1973 har samhällsutvecklingen kommit ikapp den lokala kommersen i bostadsområdena i Östersund och det är inte längre självklart att de boende handlar i sin egen butik ett stenkast från lägenheten eller att man fixar frisyren hos den lokala frisören.

Reveljen har blivit en tyst och ödslig parentes i miljonprogrammets förortsidyll.

Inne på torget gapade lokalerna tomma och inte ens pizzarestaurangen hade öppet när LT klev in genom de automatiska skjutdörrarna klockan halv elva på onsdagen.

En ensam receptionist på Reveljens trafikskola stod bakom disken.

I övrigt var det helt tomt. Inte ens fontänen mitt på stengolvet var i funktion.

Fast längst ner, i en samlingslokal där PRO brukar ha sina möten, spelade Glös-Allans gamla örhängen från förr för pensionärerna i bostadsområdet.

22 personer träffades för att fika och sjunga och Märta Palm, anställd av Östersunds kommun, hoppas att det blir en lösning så att samlingslokalen även i fortsättningen kan nyttjas.

– Den måste få vara kvar. Det är det enda gamlingarna har här på Körfältet.

Mer läsning

Annons