Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brevet från skattemyndigheten var reklam för kassaregister ...

/
  • Under 2010 ska alla restauranger i landet ha bytt ut sina kassaregister.
  • Med brevet som restaurangägaren trodde var från skattemyndigheten, var det fasthäftat reklam från företaget Kassaservice i Östersund. Foto: Jan Andersson

– Hur kan ett företag skicka med ett brev från skattemyndigheten tillsammans med sina broschyrer. Det måste väl vara olagligt att utge sig för att vara från en myndighet?

Annons


Den frågan ställer sig en restaurangägare i Östersund.

För en tid sedan fick en restaurangägare i Östersund ett brev från skattemyndigheten. I brevet uppmanades hon att titta över sitt kassaregister som ska bytas ut under 2010.

– Det var inget konstigt med det, säger restaurangägaren. Jag visste att det var dags att byta ut min gamla apparat och att det skulle ske under året som kommer. Skattemyndigheten skrev i sitt brev att man bör vända sig till etablerade företag när det var dags för köpet och att köparen ska kräva skriftliga garantier.

– Brevet från skatteverket tog jag bara som en påminnelse, säger hon

Därför blev restaurangägaren något förvånad när samma brev kom till henne en vecka efteråt, men den här gången hade man skickat med en broschyr som visade vilken apparat som var lämplig.

– Jag undrade hur skatteverket kunde göra reklam för en viss firma. Vad jag vet så finns det många kassaapparater på marknaden som är godkända. Ju mer jag tänkte på det sista brevet desto mer irriterad blev jag.

Men efter några dagar tog restaurangägaren fram det senaste brevet igen och förstod då att det var företaget som säljer kassaapparaterna som kopierat ett brev från skattemyndigheten och skickat med broschyren. Allt för att det skulle se ut som att brevet kom från skattemyndigheten.

– Jag undrar om det verkligen är lagligt att utge sig för att vara en myndighet, undrar restaurangägaren.

Hon tycker att företaget som säljer den här typen av kassaapparater biter sig själv i svansen.

– Jag skulle aldrig handla av den här firman. Om de medvetet går ut för att lura sina kunder får de skylla sig själva.

Cecilia Herjevik från skatteverket i Solna, som har undertecknat brevet, säger att det är olyckligt om någon trott att skatteverket skickar ut broschyrer.

– Det är inte trevligt gjort att utge sig för att vara från oss, men jag tror inte att det är olagligt. Vi skulle aldrig samarbeta med något företag. Vi står utanför allt sådant.

Försäljaren Jan Löfhaugen på företaget Kassaservice i Östersund, som kopierat brevet från skattemyndigheten, säger att det inte var meningen att någon skulle tro att brevet var från en myndighet.

– Jag skickade med brevet som information så att kunderna kan gå in på skatteverkets hemsida och titta på vilka kassapapparater som är godkända, säger han.

Mer läsning

Annons