Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brevbärarnas fack sågar postchefens vädersnack

/

I Östersund är brevbärarnas situation ansträngd efter Postens nedskärningar.

Ledningen i Stockholm skyller på vintern – en förklaring facket underkänner.

– Det där är rent nonsens. Vi har ju vinter varje år, dundrar Hasse Gustafsson, Seko Posten Östersund.

Annons

I höstas gjorde Posten en rad . I Östersund försvann sex fordon och några tjänster. Resultatet har blivit .

– Problemet är att man beräknat att postmängden ska minska med en viss mängd. Men det har det inte gjort. I stället har det kommit mer post. Då blir det längre tid som vi får stå och förarbeta posten och man hinner inte riktigt ut, säger Hasse Gustafsson, klubbordförande i Seko Posten Östersund

Hur ser situationen ut i dag för brevbärarna?

– Tyvärr är det ju så att det blir mycket övertid. De får större distrikt och det är jäkligt kämpigt. Som det är nu är brevbärarna ute och kör ut post i fem-sex timmar.

I en TT-intervju påstår Peter Brännström, produktionschef på Meddelande Sverige Posten, att underbemanning inte är den självklara förklaringen till att arbetet på Posten hackar. Han påstår i stället att vi har den värsta vintern på 100 år och skyller på det. Vad säger du om det?

– Det får stå för honom. Det är skrattretande det han säger egentligen. Vi har väl vinter varje år. Det var lika kallt förra vintern. Vi känner alltid av vintern här uppe. Nu har de märkt av det lite nere i södra Sverige. Men problemen beror inte på vädret.

Vad är lösningen?

– Det måste bemannas upp så att det inte finns ett övertidsbehov. Många har ju barn på dagis och kan inte jobba mycket övertid. Vi har ett avtal som säger att vi ska jobba en del övertid. Men det är ju bara i nödfall som övertiden ska användas.

Mer läsning

Annons