Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bred uppställning mot våld inom hemmets väggar

/
  • Polisen och representanter från samverkande organisationer tog i går ett avstamp i polishuset, för att fler ska kliva fram och anmäla brott inom hemmets väggar. Foto: Håkan Luthman
  • Länspolismästare Stephen Jerand och chefsåklagare Mikael Holmqvist har medarbetare som sett till att länet ligger i topp, när det gäller utredning och åtal för brott inom hemmets väggar.

Men en kampanj om våld i nära relationer vill polisen nå målet att fler utsatta kvinnor och män, samt vittnen, anmäler brott och fullföljer anmälan.

Annons

– Det här är ett folkhälsoproblem där alla måste hjälpa till att sätta stopp, säger länspolismästare Stephen Jerand.

Kvinnojouren får oroliga samtal i stort sett dagligen.

– Sedan våren har det varit tufft hos oss men ändå inte som förra året. Vi har haft cirka 2 600 stödsamtal hittills i år, säger Jessica Rundberg på Kvinnojouren i Östersund.

– Om vi inte når in i det allmänna folkmedvetandet kommer vi inte vidare, fortsätter Jessica som hoppas att polisens kampanj leder till samtal i hemmet om det oacceptabla med att ta till våld när orden tagit slut.

Nya siffror visar att polismyndigheten Jämtland är bäst i landet på att redovisa anmälda brott i nära relationer till åklagarna. 37 procent av anmälningarna hittills i år har resulterat i färdiga förundersökningar.

Från åklagarhåll understryker man att resultatet förstärker förutsättningarna att nå framgång i samband med rättegång, bara man vågar anmäla.

– Våra siffror på åklagarkammaren i Östersund är också det bästa i landet när det gäller att lagföra personer och väcka åtal i samband med brott i nära relationer, säger chefsåklagare Mikael Lundqvist.

Han framhåller att kompetensen som byggts upp i polishuset innebär att den som är drabbad kan göra en anmälan och räkna med att få det stöd som behövs.

– Det finns en mycket välutbildad skara utredare hos polisen och i samverkan med Brottsofferjouren och Kvinnojouren går det att känna sig trygg för att ge bra berättelser, säger Mikael Lundqvist.

Under åren har samarbetet utvecklats ”nära och prestigelöst”, som man utrycker det.

– Med stöd och hjälp under resans gång samt korrekt information blir det ett annat läge för den som anmäler, säger Elisabeth Lindgren i Brottsofferjouren.

Men i en del ärenden är omständigheterna sådana att vägen fram till åtalsbeslut inte håller.

– Vi kan veta att en kvinna blivit slagen men kan inte gå vidare oavsett hur professionella vi är, konstaterar chefsåklagare Mikael Lundqvist.

Desirée Stattin utreder brott inom hemmets väggar. Hon har varit med under flera skeden när polisen utbildat och långsiktigt slipat på sina metoder mot verklighetens hårda egg.

– Det är när flera personer gör ett bra jobb, från att förste man är på plats, som det ger ett jättebra material till åklagarna.

– Vi vill och kan alla bli bättre på det här, säger Desirée Stattin.

Polisen har fått 30 miljoner i form av öronmärka pengar att fördela lokalt. Pengar som kommer i tider av bister lågkonjunktur.

– Med högre arbetslöshet i Jämtland och sociala störningar är det viktigt med kampanjen. Jag är övertygad om att brotten ökar när folk får det sämre ställt i samhället, säger länspolismästare Stephen Jerand.

Mer läsning

Annons