Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branschen: Därför blir bensinen i länets pumpar dyrare

/

Krisen i Nordafrika gör bensinpriset rekorddyrt i Jämtland.

Annons

Det är en ökad efterfrågan som ligger bakom att priserna går upp enligt Svenska Petroleuminstitutet, SPI.

– Idag har Opec fyllt det bortfall av produktion som Libyen innebär. Så det är egentligen förväntningarna på att det ska bli en brist som får oljepriset och därmed bensinpriset att stiga, säger Ulf Svahn, vd på SPI.

• Vilka möjligheter finns det att de oljeproducerande länderna väljer att öka produktionen av olja?

– De har börjat diskutera om de ska diskutera. Det är på den nivån som vi befinner oss just nu. Så det är en bit kvar till att oljeproduktionen ökar. Det som talar mot att det blir en ökning av produktionen är att det trots allt inte finns någon brist på olja.

Ulf Svahn berättar att SPI inte har någon uppfattning om hur hög bensinskatten ska vara.

– Det där är en sak mellan politiker och deras väljare. Men det vi tycker är viktigt är att det är samma skatt på alla koldioxidproducerande bränslen. Till exempel så är naturgas som också är ett fossilt bränsle precis som bensin skattebefriat när det används som bilbränsle. Det tycker vi är fel, säger han.

• Om bensinskatten skulle sänkas. Vad är det då som säger att det kommer vanliga bilister till godo och att bensinföretagen inte höjer sin vinstmarginal?

– Om man tittar på hur branschens marginaler varit de senaste 20 åren så ser man att den legat stadigt på runt en krona. Det skulle inte förändras om bensinskatten ändrades.

• Varför stiger bensinpriset i samband med industrisemestern varje år?

– Det beror på att hela västvärlden kör mer bil då. Det är en ökning på ungefär 30 procent. I USA kallas det till och med "Driving Season". Under den perioden så produceras det inte tillräckligt med olja utan det tas från reserver. I år så kan det möjligen bli så att om vi har lite tur och det lugnar ner sig i Libyen att vi får en ökning av produktionen och att bensinpriset därför kan hållas ner under sommaren.

Mer läsning

Annons