Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandstationen i Östersund ska säljas

Har du lite pengar över, sisådär 10 till 15 miljoner kronor? I så fall kanske det är läge att fundera på att lägga ett bud på den anrika brandstationen i Östersund. Fastigheten planeras att säljas på marknaden i vår.

Annons

Fastighetschefen på Östersunds kommun, Rolf Lundell, har fått i uppdrag av kommundirektör Bengt Marsh att se över möjligheterna att sälja den gamla brandstationen i Östersund.

Räddningstjänsten och SOS Alarm är två av verksamheterna som finns i lokalerna i dag, men de kommer under våren att flytta till Fyrvalla och bli en del av den så kallade ”blåljusmyndigheten”, Certus, tillsammans med polisen.

– Nu ska vi hypotetiskt ta fram ett underlag för att lämna anbud på brandstationen, säger Rolf Lundell.

Kommunen har ännu inte bestämt sig huruvida kommunen ska ha kvar brandstationen för egen verksamhet eller om den ska säljas externt.

Beslutet kommer att fattas senare i vår och mycket lutar åt att det blir en försäljning.

– Det vore synd om det skulle bli en intern kommunal verksamhet om nu fastigheten går att utveckla till något intressant, säger Rolf Lundell.

Kommunen kommer inte heller att peka på vad fastigheten ska kunna användas till – om det kan bli bostäder, kontor, handel eller industri i lokalerna.

– Brandstationen ska vi sälja till någon som vill driva någon utvecklande verksamhet.

Rolf Lundell vill inte säga hur mycket det skulle komma att kosta att köpa brandstationen.

LT har dock hört sig för med experter på området och ett köp av en fastighet av den här digniteten, cirka 4 000 kvadratmeter, skulle kunna landa på mellan 10 till 15 miljoner kronor; detta baserat på om det var en kontorsfastighet.

Det troliga är att det kommer att krävas omfattande renoveringar för en ny verksamhet vilket sänker prislappen till runt 10 miljoner kronor.

– Vi ska inte bara räkna kronorna när vi säljer utan se vad anbudsgivaren vill med det i första hand, säger Rolf Lundell.

När går fastigheten ut på öppna marknaden?

– Jag hoppas vi får fram ett underlag till kommunstyrelsen i maj. Före sommaren har jag sagt att vi siktar på att annonsera, i maj eller juni.

Fotnot: Östersunds brandstation byggdes mellan 1911 och 1913 efter ritningar av arkitekten Knut G Gyllencreutz.

Mer läsning

Annons