Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandlucka satt fast – nu måste alla kollas

/
  • En fastsatt brandlucka i trapphuset gjorde evakueringsjobbet onödigt svårt för räddningstjänstens personal vid torsdagens brand på Solberg där åtta personer fick föras till sjukhus för eftervård. Foto: henrik flygare
  • ”Vi kommer omedelbart att titta över luckorna i kvarteret där det brann”, säger Bengt Rådman, vd för Östersundsbostäder. Foto: Ylva Westerblom

Brandluckan i den eldhärjade fastigheten Solberg i Östersund gick inte att öppna. Nu tar Östersundsbostäder tag i översynen av brandskyddet i sina fastigheter.

Annons

Vid den uppmärksammade branden i fastigheten Solberg i centrala Östersund i torsdags i förra veckan, då åtta personer fick föras till sjukhus, visade det sig att brandluckan inte gick att öppna.

– Det är synd att något sådant ska behöva hända för att man ska upptäcka att den inte fungerar, säger Lars Nyman, som var räddningsledare på plats under branden.

– Luckan är till för att man ska kunna få ut röken i trapphuset, så man kan evakuera de boende på ett säkert sätt, säger han.

I stället fick rökdykare ta sig in och hjälpa vissa boende ut med andningsmask.

Översyn av brandskyddet i fastigheter är lagstadgad och ska ske kontinuerligt av de som ansvarar för fastigheten. Och det arbetet sker också hos Östersundsbostäder, säger Bengt Rådman, vd för bolaget.

– Vad som sker nu direkt är att vi kommer att titta över luckorna i det kvarteret. De är av samma typ, säger han.

Det handlar om 15 luckor.

I resten av fastigheterna hos Östersundsbostäder kan det se lite annorlunda ut med luckorna, beroende på hur och när fastigheten är byggd. Dessa hus kommer att ses över i det kontinuerliga arbetet med brandöversynen, och bolaget är väl rustat för uppgiften, säger Bengt Rådman.

– Det känns lite som ödets ironi, men vi har precis haft en utbildning i brandöversyn med våra bovärdar och fastighetsskötare som räddningstjänsten har hållit.

Anledningen till varför brandluckan på Solberg inte gick att öppna ska nu utredas av Östersundsbostäder.

– Vi ska kolla varför den satt fast och spåra orsaken, säger Bengt Rådman.

Mer läsning

Annons